Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM-nek át kell adnia a forráskódot

Laptop

Az IBM-nek át kell adnia a forráskódot

Az IBM a múlt hónap végén elveszítette az egyik menetét a Linux számítógépes operációs rendszerrel kapcsolatos, régóta húzódó szerzői jogi vitájának: a bíróság úgy határozott, hogy több mint kétmilliárd sornyi forráskódot kell átadnia belső fejlesztésű szoftveréből a rivális SCO Csoportnak.

Az átadott információk alapján az SCO könnyebben megállapíthatja, hogy jogsértő módon felhasználták-e a nyilvános forráskódú Linux szoftverben az SCO saját programkódját, amint azt két éve, a perindítás alkalmával állította.

Az SCO pere villámhárítóvá vált a nyilvános forráskódú mozgalom tagjai közötti küzdelemben; a mozgalom tagjai sorában vannak, akik ingyenesen és önkéntesen írnak programokat közösségi célokra, de hagyományos gazdálkodó szoftvercégek is megtalálhatók közöttük. Az IBM is beszállt a Linux fejlesztésébe, úgy tekint a rendszerre, mint amivel ellensúlyozható a Microsoft Windows térhódítása. Ha bizonyítást nyer, hogy a Linux sérti más vállalatok szellemi tulajdonjogait, az elijesztheti a felhasználókat, vagy licencdíj fizetésére kötelezheti őket.

Az IBM-et január végén arra utasították, hogy adja át AIX és Dynix operációs rendszerének programkódját. Mindkét rendszer egy változata a UNIX-nak, amelynek jogai az SCO birtokában vannak. Ha a UNIX-ból származó kód módosított formában megjelenik az IBM valamelyik programjában, majd bekerült a Linuxba, az ellentmondhat annak a szerződésnek, amelynek értelmében az IBM jogot szerzett a Unix használatára.

Azon túl, hogy a bíróság feljogosította a kis Utah állambeli szoftvercéget a Kék Óriás programkódjának átrostálására, arra is utasította az IBM-et, hogy információkkal szolgáljon arról a 3000 szoftverfejlesztőjéről, aki a legközvetlenebbül vesz részt saját programjai megírásában.

Az elmúlt hónapokban mélyrepülést írt le az SCO részvényárfolyama, mivel úgy látszott, hogy a cég nem tud haladást elérni peres ügyében, így tőzsdei értéke mindössze 50 millió dollárra zsugorodott. A bírói döntést követően azonban majdnem 20 százalékkal ugrott meg a részvények ára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés