Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intézményi alkalmazások

Laptop

Intézményi alkalmazások

A hazai intézmények 73 százaléka használ informatikai megoldásokat szervezeti folyamatainak támogatására, az alkalmazások integrációja viszont egyelőre gyerekcipőben jár.

A központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek körében tízből kilencnél, az önkormányzati finanszírozású intézmények négyötödénél található valamilyen szoftveres megoldás a szervezeti folyamatok ellátására, támogatására.

Az egészségügyi intézmények helyzete valamivel kedvezőtlenebb, 71 százalékuknál találhatóak ilyen alkalmazások, az oktatás területén azonban ennél is alacsonyabb, csupán 67 százalékos penetráció mérhető – olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés intézményi elemzéseiben.

Koordinált feladatok
Leginkább a bérszámfejtést, munkaerő-gazdálkodást segítő vagy végző szoftverek számítanak elterjedtnek az intézményi alkalmazások között – ilyen megoldást a közintézmények kétharmada használ. A kontrolling- és számviteli feladatok ellátása a második leggyakrabban támogatott terület: a vizsgált költségvetési szervezetek 56 százaléka vesz igénybe valamilyen számítógépes rendszert e feladatok koordinálására.

A dokumentumok számítógépes kezelése az intézmények 46 százalékánál fordul elő, nagyjából minden harmadik szervezetnél pedig ügyfélkezelési, illetve anyaggazdálkodási folyamatokat támogató rendszereket (is) használnak. A vezetők, illetve a felettes szervezetek információ-ellátását csupán négyből egy intézmény oldja meg célszoftverrel vagy informatikai rendszerrel, csakúgy, mint az értékesítés-számlázás támogatását – ez utóbbi alacsony arány valószínűsíthetően annak is betudható, hogy az intézmények jelentős hányada nem végez számlaadással járó tevékenységet.

A BellResearch kutatói rámutatnak: a központi költségvetés intézményei jellemzően minden területet nagyobb arányban támogatnak szoftveres megoldással, míg oktatási intézmények számára csak a három, általánosan is legjellemzőbb terület – a bérszámfejtés, a számvitel és a dokumentálás – tűnik fontosnak. A dokumentumkezelés és a vezetői információk előállításának, kezelésének, szoftveres támogatása sokkal jellemzőbb a központi költségvetés és az egészségügy intézményeire, míg az önkormányzati finanszírozásban lévő intézmények körében – tevékenységük jellegénél fogva – a kontrolling és a számvitel területén található az átlagnál nagyobb arányú számítógépes alkalmazás.

Manuális információáramlás
A közintézmények számítógépes rendszereinek vizsgálata alapján összességében az integráltság alacsony szintje jellemző: az intézményi folyamatok szoftveres támogatása mindössze a szervezetek 4-5 százalékánál történik teljesen automatizált és egymással összekapcsolt módon.

Jóllehet a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó intézményekben és az egészségügy területén magasabb az integrált megoldások aránya, ez még így is mindkét körben 10 százalék alatt marad. Az alkalmazások összekapcsoltsága a fekvőbeteg-ellátás területén a legmagasabb, de itt is csak a szervezetek – jellemzően kórházak – harmadánál működnek integrált rendszerek.

A valamilyen alkalmazással rendelkező költségvetési intézmények döntő többségénél azonban – nagyjából fele-fele arányban -, vagy vegyes rendszert, vagy egymástól különálló szigetalkalmazásokat használnak.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés