Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon CanoScan 9950F: aszférikus lencse a kitűnő képminőség érdekében

Laptop

Canon CanoScan 9950F: aszférikus lencse a kitűnő képminőség érdekében

A Canon bemutatta a CanoScan szkenner sorozat új zászlóshajóját a 9950F-t.

Az új beolvasó-eszköz 4.800×9.600 dpi-s képfelbontásával és 48 bites színmélységével a világ első olyan síkágyas szkennere, amelybe 35 milliméteres filmcsíkokon 30 darab képkocka helyezhető be egyszerre. A szkenner optikája aszférikus lencsetagot is tartalmaz – a Canon saját, ˝Super-Toric˝ lencséjét -, amely felülmúlhatatlan kontraszttal és képtisztasággal garantálja a kivételes képminőséget.

A Canon új, kategóriájában vezető eszköze olyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a továbbfejlesztett FARE (Film Automatic Retouching & Enhancement) level 3 rendszer, amely infravörös fénnyel dolgozó pontos film korrigáló, és a film felületén lévő por és karcolások nyomát távolítja el automatikusan a szkennelt képről. Képes a megfakult színek helyreállítására, valamint a szemcsézettség és a háttérvilágítás korrekciójára is. A QARE Level 3 technológiával hasonló módon, automatikus korrekciót tud végrehajtani a szkennelt képeken. Gyors szkennelő rendszer, mozgó háttérvilágításos filmadapter (FAU – Film Adapter Unit), különösen hatékony fénygyűjtő rendszer, USB 2.0 és IEEE1394 (FireWire) kapcsolat, mindezek kombinációjának az eredménye a szupergyors, 3,6 másodperces előszkennelés és a szintén rendkívül gyors szkennelés. A karcsú forma, a finom kidolgozású alumínium felület és a szilárd felépítés is tükrözi a 9950F vezető pozícióját a CanoScan sorozatban.


Super-Toric lencse a legjobb minőségért
Mint a világ egyetlen, a lencsegyártásban és a precíziós optikában is tapasztalatokkal rendelkező, síkágyas szkenner-gyártó, a Canon egyedülállóan maga tervezi, fejleszti és gyártja a szkennereinek a lencséit. A 9950F az aszférikus Super-Toric lencséjével számításba veszi a szférikus aberráció hatását. A hagyományos szférikus, vagyis gömb alakú lencsék teljesítménye a lencse szélén csökken, és ez eddig a filmadapter (FAU) méretét a szkenner beolvasó felületének a középső részére korlátozta. Ezzel szemben a Super Toric lencse kitűnő képtisztaságot, magas kontrasztot és tónusgazdag képeket eredményez a beolvasó felület szélein is. A 9950F CCD-je a Canon első 4.800 dpi felbontású érzékelője, amely egy síkágyas szkennerbe építve felülmúlja sok, kifejezetten film szkennelő eszköz felbontását. A belső felépítés továbbfejlesztésével jelentősen csökkent az elektronikus zaj, ami tovább javítja a szkennelés minőségét.

Sebesség-rekord
A számos újításnak köszönhetően a gyors előszkennelés mindössze 3,6 másodpercet igényel. A Super-Toric lencse rövidebb fényutat és nagyobb rekesznyílást tesz lehetővé, vagyis több fény éri a szkenner CCD érzékelőjét, mint az egyébként a hagyományos lencserendszerekkel lehetséges. Ez nem csupán a kép minőségét javítja, hanem rövidebb expozíciós idő, és így gyorsabb szkennelést eredményez. A filmadapter (FAU) új, mozgó háttérvilágítása, a FAU fényforrása (a szkenner felső részébe beépítve) együtt mozog a fő egység optikájával. Mivel így minden helyzetben több fény éri az érzékelőt, ez a megoldás egyrészt javítja a képminőséget, másrészt az optika gyorsabban mozgatható, mint az a hagyományos módon lehetséges lenne, és ez nagyobb szkennelési sebességet tesz lehetővé. Az új infravörös szűrő révén szobahőmérsékleten a bemelegedési idő nagyon rövid, mindössze 20 másodperc. Az USB 2.0 és az IEEE 1394 FireWire interfész biztosítja a nagyfelbontású képek nagyméretű állományainak gyors átvitelét mind a PC mind a Macintosh gépekre.

Filmhez tervezve
A 9950F a világ első síkágyas szkennere amelyet 30 képkockát befogadó 35 mm-es filmtartóval láttak el. Ezen kívül tartozik hozzá egy új, 12 keretezett diát befogadó tartó, valamint 120 mm-es tekercsfilmvezető, kettős filmbetöltő nyílással a különböző képméretekhez, egészen 6×22 centiméterig. A 10×15 cm-es képtartó olyan csúszó rekesszel van ellátva, amellyel maximum 6×9 centiméteres egyedi képkockák szkennelhetőek. Ellentétben a sok szkennerben a FAU-t használaton kívül védő takaróval, a 9950F-t egy könnyen rápattintható illetve levehető műanyag védővel látták el. Ez egy kézzel is könnyen levehető illetve felhelyezhető, így nagyon gyorsan válthatunk át az átlátszó hordozók és a normál képek szkennelése között. Több képet egyszerre behelyezve a szkenner Multi Photo szolgáltatása gyorsan önálló állományokba rögzíti a szkennelt képeket. Automatikusan felismerve elkülöníti őket, körbevágja, és egyenes állásúra állítja őket, így a felhasználónak nem kell többé időrablóan egyenesre igazítania és rendezgetnie a képeket az üvegen.

Infravörös érzékelés és képjavítás
A 9950F a FARE level 3 technológiával automatikusan retusálja a filmet, hogy a filmről készült képek a film eredeti, romlatlan állapotát mutassák. A filmet vagy diát a normál fényben való szkennelés után infravörös fényben is letapogatja, ezzel pontosan azonosíthatóak a film felületén az olyan hibák, mint a rátapadt porszemcsék vagy a karcolások. A kép feldolgozása során egy térképet készít ezeknek a hibáknak a helyéről, amelynek a segítségével az intelligens szoftver a szkennelt képen kijavítja ezeket a hibákat. Az eredmény lenyűgöző és megtakarítja az esetleg órákig tartó kézi retusálást. A FARE Level 3 ezen kívül korrigálja a régi negatívok megfakult színeit, és csökkenti a nagy érzékenységű (nagy ASA értékű) filmek szemcsézettségét. A háttérvilágítást korrigáló funkció úgy állítja be a kép gamma értékét, hogy az erős ellenfényben készült képeknél csak ott növeli meg a fényességet, ahol szükséges, és nem fakítja ki a teljes képet. A QARE Level 3 nagyon hasonlóan működik, mint a FARE Level 3, de nem negatív filmnél, hanem normál, pozitív képeknél használható.

EZ nyomógombok
A szkenner négy EZ nyomógombját úgy állították be, hogy egyetlen gombnyomással végrehajtható a másolás, szkennelés, PDF állományba és az email-be szkennelés. A PDF állományba szkennelés kereshető PDF állományokat állít elő, mert a szkennelt dokumentumban lévő szöveget a karakter felismerő (OCR) program dolgozza fel, és beágyazza a dokumentumba. A szkenneléssel készült PDF dokumentumba újabb szkennelt oldalak szúrhatóak be vagy adhatóak hozzá a meglévő állományhoz, és az oldalak sorrendje az állományban megváltoztatható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés