Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon PIXMA iP5000: az iparág első 1 pikoliteres nyomtatója

Laptop

Canon PIXMA iP5000: az iparág első 1 pikoliteres nyomtatója

A Canon bejelentette a futurisztikus megjelenésű PIXMA iP5000-et, azt a fotóminőségű személyi nyomtatót, amely két szempontból is első az iparágban: elképesztően kisméretű, 1 pikoliteres tintacseppekkel dolgozik és 9.600×2.400 dpi felbontásra képes.

Az iP5000 letisztult vonalai, és fényes, csillogó fekete burkolata révén egyértelműen szakít a hagyományos ˝szürke doboz˝ megjelenéssel, ami jelzi, hogy a fogyasztói termékeknél egyre nagyobb jelentőséggel bír a látvány.

A 25 lap/perc sebességű iP5000 a PictBridge porton keresztül csatlakoztatható napjaink legtöbb digitális fényképezőgépéhez és videokamerájához, így közvetlen fotónyomtatásra is mód nyílik. Az öt tintával dolgozó ContrastPLUS technológiának köszönhetően olyan fényes, csillogó fotónyomatok készülhetnek, amelyek minősége vetekszik a fotólaborból származó képekével. Egy 10×15 centiméteres, szegély nélküli fotó mindössze 36 másodperc alatt készül el.


Professzionális személyi fotólabor
Egy speciális eljárás – a FINE – formájában, a Canon a saját szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. Az iP5000-ben található, Micro-Nozzles fúvókákkal ellátott FINE nyomtatófejek másodpercenként döbbenetes mennyiségű, 27 millió (elméleti érték) mikroszkopikus méretű tintacseppet képesek a papírra juttatni, páratlan egyenletességgel és pontossággal.

˝Annak érzékeltetésére, hogy mennyire aprók ezek a tintacseppek, íme egy példa: ha milliméterenként 1 pikoliteres cseppeket raknánk egymás mellé egy egyenes vonal mentén, akkor 24-szer körbeérné a Földet, kevesebb, mint egy liter tintából˝ – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. A FINE nyomtatófejeknél megvalósított tűréshatárokat egyszerűen nem lehetséges elérni a versenytársak hagyományos, több alkatrészből összeállított nyomtatófejeivel.

A dokumentumok tűéles, lézer-minőségű megjelenítéséhez pigment alapú fekete tintát használ a nyomtató, míg a Canon ContrastPLUS technológiája egy további, festék alapú feketét alkalmaz a kontrasztos, kiváló minőségű professzionális fotónyomatokhoz. A gyártóktól független PictBridge nyomtatási szabványnak köszönhetően lehetőség nyílik a közvetlen nyomtatásra az szabványt támogató fényképezőgépek és videokamerák csatlakoztatása után, anélkül, hogy előtte PC-re kellett volna másolni a képeket. Szegély nélküli fotók egyaránt nyomtathatók hitelkártya, 10×15 cm, 13×18 cm és A4 méretben.

Hatékony alkalmazások teszik teljessé a nyomtató fotólabor képességeit – az Easy-PhotoPrint és a Photo Record gyorssá és egyszerűvé teszi egyedi nyomatok, albumok és egyebek elkészítését.

Bámulatos sebesség
A hihetetlen sűrűségben elhelyezkedő FINE fúvókák, amik a világ legkisebb tintacseppjeit produkálják, egyben bámulatos sebességet is biztosítanak üzleti dokumentumok és fotók nyomtatásakor egyaránt. Az iP5000 monokróm módban percenként 25, míg színes módban percenként 17 oldal kinyomtatására képes, egy teljes, A4-es dokumentum megjelenítéséhez pedig mindössze 26 másodpercre van szüksége.

Különálló tintatartályok
Minden tinta külön cserélhető, átlátszó tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót, ha pedig már túl kevés a tinta egy oldal befejezéséhez, akkor a készülék nem indítja el a nyomtatást.

Az elhelyezés szabadsága
A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt az elhelyezés szabadságának maximálisra növelése. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa illeszkedik az otthoni környezethez, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a hagyományos lapadagoló (˝J˝ alakú papírút) mellett papírkazettával is (˝U˝ alakú papírút), ami lehetővé teszi a tárolásukat illetve használatukat például polcon vagy más szűk helyen. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét fajta dokumentum leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. A nyomtatók tervezésének történetében először integrálták a 2 utas papíradagolást, az automatikus kétoldalas nyomtatást és a CD-R/DVD nyomtatást úgy, hogy az nem ment a megjelenés rovására.

Új fotó média
A Canon új médiái kiterjesztik a nyomtatók kreatív, illetve praktikus használatának lehetőségeit:
-Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 13×18 cm-es méretben. A normál csomagolás mellett ez a média készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101), ami kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, így alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.
-Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401) – ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.
-Fotó matricák (Photo Stickers PS-101) – 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok, szórakozás és praktikus felhasználás céljára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés