Connect with us

Hirdetés

technokrata

München: mit nekünk szabadalmak, Linuxra váltunk!

Laptop

München: mit nekünk szabadalmak, Linuxra váltunk!

A szoftverszabadalmi vita eredményét meg sem várva München városa úgy döntött, szabad utat ad a nyíltforrású operációs rendszernek.

Még tavaly májusban döntött úgy München városi tanácsa, hogy a Linux szabad operációs rendszert fogja a közigazgatáson belül használni. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot terveztek átállítani Linuxra (pedig Steve Ballmer korábban keményen lobbizott a várható döntés ellen, még jelentős árkedvezményt is beígért). A projekt célja, hogy a közigazgatás alacsony költségvetése mellett befektetési biztonságot, rugalmasságot és nyíltságot nyújtson, a mai szűk költségvetési keretek között is.

Több mint egy évvel a bejelentés után München készen áll a váltásra. Még szerdán hozták meg a döntést, finoman szólva is figyelmen kívül hagyva a szoftverszabadalmak legalizációjáról szóló EU-s tárgyalássorozat várható eredményét (amely egyébként még mindig nem született meg). Ez a bátorság egyébként a Németországon kívüli, hasonló váltáson gondolkodó városok (az osztrák Bécs vagy a norvég Bergen) vezetésére is hatással lehet.

Hasonló, csak ellentétes irányú fordulat következett be idén az Európában az egész folyamatot elindító Finnországban. Három éve Turku városának vezetése a Microsoft akkor újnak számító licencelési feltételei miatt kezdte meg a szoftverköltségek vizsgálatát, majd úgy döntött, hogy a következő pár évben fokozatosan átállnak Linux operációs rendszerre az önkormányzat tulajdonában lévő 5 ezer számítógépen. Finnország második legnagyobb városa aztán majdnem egy hónapja még is úgy döntött, hogy altatja a Windows-ról Linuxra való váltás tervét. Ennek okaként egyetlen érvet jelöltek meg: a felhasználók ellenkezését hozták fel indokként.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés