Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon XL2: új digitális videokamera a professzionális felhasználóknak

Laptop

Canon XL2: új digitális videokamera a professzionális felhasználóknak

Júliusban mutatta be a Canon új, professzionális, cserélhető objektíves digitális videokameráját, az XL2-t.

A három 800.000 képpont felbontású progresszív CCD-vel és a 16:9 formátumú képrögzítéssel a professzionális XL2 sorozat, a vállalat új, digitális videokamerájaként felváltja a Canon történetének egyik legsikeresebb termékét, az XL1-et.

Az XL2 legfontosabb jellemzői:
-3 db 1/3 colos, 800,000 képpontos progresszív letapogatású CCD
-50i vagy 25p rögzítés mind televíziós mind mozifilmes felhasználásra
-16:9 és 4:3 formátumú képrögzítés
-Teljes körű manuális vezérlés (számos beállítás és választható felvételi mód)
-XL cserélhető objektív rendszer
-20x Fluorite-ot elemet tartalmazó optikai zoom objektív
-Super range optikai képstabilizátor
-2 független ND szűrő
-4 audio csatorna 2 beépített XLR csatlakozóval és 48V phantom áram ellátással
-SMPTE időkód Rec Run és Free Run időzítő beállításokkal
-IEEE1394 videokamera vezérlés a közvetlenül a HDD-ra történő rögzítéshez


Javított képminőség
A 3 CCD-re épülő rendszer 16:9 (960×576 képpont) és 4:3 (720×576 képpont) formátumú rögzítést tesz lehetővé. Az XL2 harmadik generációs jelfeldolgozó LSI (Nagybonyolultságú integrált áramkör) javítja a Jel/Zaj viszonyt így nagyobb felbontást, nagyobb érzékenységet és kisebb mértékű elmosódottságot tesz lehetővé, mint a korábbi XL1 jelű modell.

Mozifilm megjelenés…
Az XL2 másodpercenként 25 képet rögzít (realize film-like expression minőségben – azaz: olyan hatást nyújt mint a film) így olyan filmélményt nyújt, mint a moziban – a Video (Normál) gamma móddal a felhasználók kiválaszthatják a különleges Cinema (Mozi) módot és beállíthatják a filmhez hasonló (film like texture and tone ) színárnyalatát és szerkezetét. A ˝Knee˝ beállítással (Magas, Közepes és Alacsony) módosítható a gammagörbe alakja, így megakadályozható a fehér részek ˝beégése˝. A fekete, és az alacsony megvilágítású részletek vezérlése a Nyújtás, Közép vagy Összenyomás beállításokból választható ki, melyekkel megnyújtható vagy tömöríthető a gammagörbe alja, így több részlet jeleníthető meg vagy rejthető el. A mozifilm megjelenés további testre szabásához az XL2 manuális vezérlést is kínál az egyéni ˝hangszerelés˝ (képkeménység, zajcsökkentés, érzékenység és a színárnyalatok beállítása) terén.

…és mozifilm élmény
A kamera számos olyan funkcióval rendelkezik, melyekkel valóban elérhetővé válik a mozifilm szerű élmény. A színmátrix a Video és a Cinema opciókból választható ki. A ˝V Detail˝ csökkenti a vertikális irányultságú felbontást, míg a Skin Detail (Bőrárnyalat) lehetővé teszi, hogy a színárnyalat (phase) és a színtelítettséget (chroma) beállítható legyen, így a képen megjelenő bőrárnyalatok melegebb tónussal jelennek meg, ennélfogva lehetővé válik a kevesebb smink használata vagy annak elhagyása. A ˝Film Szemcsézettség˝ beállítás a filmszalaghoz hozzáadja a film meleg, természetes szemcsézettségét és tömörítését. Az XL2 emellett manuális vezérlést biztosít az alap-beállítás (RGB) szintje, Master Pedestal beállítás és az érzékenység beállítások felett.

Teljesen kreatív vezérlés
A 8 fő menüfunkción belül számtalan manuális beállításhoz rendelhető hozzá a két felhasználói gomb. A felhasználói gombokkal az aktuális beállításoktól függetlenül hívhatók elő a funkciók; mindez lehetővé teszi az azonnali korrigálást vagy a megjelenített menüopciókra tekintet nélkül hívhatók elő a beállítások. Három felhasználói beállítás érhető el, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók a kedvenc részletek elmentsék vagy egyfajta ˝raktárat˝ alakítsanak ki a gyakran használt felvétel-készítési beállításoknak.

Fehér-egyensúly vezérlés
Annak elérésére, hogy a felhasználók finomhangolásokat végezhessenek a fehér-egyensúlyon, az XL2 lehetővé teszi az R Gain, G Gain és B Gain beállítások szabad módosítását. A fehér-egyensúly a valósághű fehér színre is módosítható vagy manuálisan beállítható akár a kültéri (5600 K) vagy beltéri (3200 K) színhőmérséklet. A CCD érzékenység beállítása így kitolódik hét lépéssel a -3dB-től a +18dB-ig.

Precíziós objektív
A 20-szoros nagyítást biztosító zoom objektívbe a Canon tervezői olyan fluorit lencsetagot építettek be, melyet a Canon profi TV-objektívjeiben és a professzionális L-sorozatú EF objektívekben is használ. Ez az objektív kiküszöböli a kromatikus aberrációt, mely már nagyobb nagyítás esetén jelentősen érinti a zoom objektíveket. Két aszférikus lencsetag küszöböli ki a szférikus eltérést, így éles, saroktól-sarokig terjedő képtisztaságot nyújtanak. Egy precíziós kerek írisz nyújt igazán kellemes és természetes hátteret, míg a két beépített semleges (ND) szűrő lehetővé teszi, hogy erős fényviszonyok között az írisz teljesen kinyíljon – az írisz 8 lépésben vezérelhető az f1,6 beállítástól egészen a bezárásig.

Szuperbiztos stabilitás – állvány nélkül
A mozgásérzékelő giroszkóp és a változatható szögű prizma (VAP) objektívcsoport optikai képstabilizációt (OIS) biztosít, ezzel kompenzálja a berázást még azelőtt, hogy a kép elérné a kamera érzékelőjét. Az IS kiterjeszthető a SuperRange stabilizátorral, mely megvizsgálja a kamera szenzorára érkezett képet, hogy az optikai rendszer által nem korrigált, alacsony frekvenciájú mozgásokat kompenzálja.

Több mint 60 objektív
Az XL2 ugyanazt a népszerű XL objektív bajonettet rendszert használja, mint az XL1 és az összes XL video objektívvel kompatibilis. A külön megvásárolható EF adapter segítségével a több mint 60 Canon EF objektív bármelyike felhelyezhető a kamerára.

Szinkronizáció és csatlakoztathatóság
Az SMPTE időkód lehetővé teszi a más felvevőkkel és egyéb eszközökkel történő szinkronizációt. A Rec Run folyamatos időkóddal látja el a felvételt, amelyet csak a Rec Start/Stop parancs szakíthat meg. A Free Run azonban azt biztosítja, hogy a számláló valós időben működjön tekintet nélkül a Power On/Off vagy a Rec/Pause beállításokra. Az eszköz 2 x XLR csatlakozón keresztül biztosítja a 48 V-os phantom áramellátást, amely például a mikrofonokat működteti, és 4 csatornát kínál a felvétel rögzítésére külön megvásárolható mikrofon adapterrel. A kamera támogatja a PCM digitális rögzítést, míg a BNC csatlakozó biztosítja monitor kimenetet. Az IEEE1394 csatlakozás lehetővé teszi az azonnali felvételrögzítést közvetlenül a merevlemezre és/vagy a kamera számítógépről történő vezérlését.

Kereső
Az XL2 2 colos, nagyfelbontású, 200.000 képpontos keresője LCD-képernyőként vagy keresőként is használható. A 16:9 formátum mezőként jelenik meg, a ˝jobb/bal˝ kiigazítással az XL2 lehetővé teszi a folytonos mozgást, így biztosítva az operatőr alapvető kényelemérzetét hosszabb felvétel alatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés