Connect with us

Hirdetés

technokrata

Filmnézés operációs rendszer nélkül – további részletek a Qosmio-ról

Laptop

Filmnézés operációs rendszer nélkül – további részletek a Qosmio-ról

Újabb részletek a tévézésre operációs rendszer nélkül is használható notebookról.

Ugyan a múlt héten már foglalkoztunk a Toshiba legújabb notebookjával, az újabb információk és a hordozható számítógép nyilvánossá vált kinézete miatt érdemes még egyszer visszatérni rá. Maga a modell egy teljesen integrált audió és videó funkciókkal rendelkező hordozható számítógép: egy fényes, közel TV-minőségű, 15 colos képátlóval bíró, 1024×768-as felbontás megjelenítésére képes LCD felel a vizuális élményvilágért (a Toshiba mérnökei már dolgoznak egy szélesképernyős változaton). Egy SuperMulti DVD-meghajtó, egy TV tuner és a továbbfejlesztett hangszórók teszik teljessé az élményt, jelentette be csütörtökön a Toshiba. A Qosmio ráadásul rendelkezik távirányítóval is, így minden adott a kényelmes tévé-, vagy DVD-film nézéshez: az operációs rendszer bootolásának nyűgét ugyanis a távol-keleti cég mérnökei levették a felhasználó válláról. Amennyiben azonban a noteszgép birtokosa szeretne adásokat rögzíteni is a 80 GB-os merevlemezre, akkor már szükség van az előre telepített Microsoft Windows Media Center 2004 betöltésére.

Mivel maga a notebook Centrino alapokra építkezik, ezért nem meglepő, hogy egy Pentium M processzor (735 – 1,7 GHz, 2 MB L2 cache) biztosítja a kellő számítási teljesítményt; emellé 512 MB-nyi PC2700-as (333 MHz-es) DDR SDRAM társul. Szót kell még ejteni az eszköz grafikus vezérlőjéről is: az Nvidia GeForce FX Go5200-as talán nem a legjobb a piacon elérhető modellek között, de tévézésre bőven megfelel. A modul egyébként 64 MB saját memória felett rendelkezik. Vezetékmentes kapcsolatra is képes a Qosmio: egyrészt az Intel PRO/Wireless 2200BG (802.11b/g) révén a lokális hálózatokhoz tud csatlakozni, másrészt a Bluetooth 1.1-es változatának implementálása lehetővé teszi a PAN-szintű eszközök egyszerű csatlakoztatását.

Pontos megjelenést még mindig nem tudni, de azt igen, hogy mely országokban kerül elsőként bevezetésre: a Toshiba elmondása értelmében az egy hónapon belül piacra jutó termék Japánban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban fog debütálni. Az USA-ban 2700 dollárba kerül egy ilyen modell.

A korábbi évek dinamikus fejlődése során már számos notebook-modell eljutott abba az állapotba, hogy DVD-zéshez nem igényli az operációs rendszer betöltődését, de a távol-keleti gyártó bejelentéséig egyetlen egy sem volt képes ugyanezt tévézéssel együtt megvalósítani. Független elemzők szerint a sikerhez nagyban hozzájárulhat, hogy az egyik legjobb kijelzőt kapja majd a Qosmio, ami ma a piacon elérhető. Mindazonáltal a versenytársak is hasonló terveket ˝forgatnak a fejükben˝: a Dell és a Hewlett-Packard hat-kilenc hónapon belül elő kíván rukkolni egy, a Qosmio-hoz hasonló notebookkal.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés