Connect with us

Hirdetés

technokrata

Siemens: adatátvitel nagyfeszültségű vezetékeken

Laptop

Siemens: adatátvitel nagyfeszültségű vezetékeken

Új Siemens PLC-rendszert mutattak be, mely képes nagyfeszültségű vezetékeken történő adatátvitelre.

Mint az Internettel kapcsolatos fejlesztések jelentős részének, az elektromos rendszer jeltovábbítására való felhasználásának is az USA-ban született meg az ötlete. A világon már sokfelé foglalkoznak, foglalkoztak a témával, kísérleti hálózatok már működnek is, ám mégsem tudott annyira elterjedni a megoldás, mint mondjuk a DSL technológia. Pedig elektromos kábel mindenhol van, ahol számítógép is – hiszen ez utóbbi nem is lenne üzemeltethető áram nélkül…

A Siemens erlangeni székhelyű Energiaelosztás és -átvitel (PTD) ágazata által nemrég bemutatott „Powerlink” nemcsak vezérlő adatok, védelmi funkciók jelei, fax és beszéd átvitelére alkalmas: jelenleg ez az egyetlen PLC (Power Line Carrier) rendszer, amely ezeken kívül videoinformációt is tud továbbítani nagyfeszültségű hálózaton.

Áramszolgáltató vállalatok a videoátvitelt személyzet nélküli transzformátor-állomásaik objektumvédelmére tudják használni. A PLC-rendszert nagyfeszültségű hálózatok legújabb kommunikációs szabványai alapján fejlesztették ki, és 8 kHz sávszélesség mellett akár 76,8 kbit/s adatátviteli sebességre is képes. A Powerlink szabványos interfészeken keresztül olyan kommunikációs hálózatokhoz is illeszthető, amelyek fényvezetős vagy szatellites átviteltechnikával dolgoznak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés