Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégis maradhat Európában a Lindows?

Laptop

Mégis maradhat Európában a Lindows?

Újabb felvonás a Microsoft és a Linspire/Lindows harcában, ezúttal az európai színtéren.

A Microsoft idestova két éve jogi eljárást kezdeményezett Michael Robertson cége ellen, arra hivatkozva, hogy a Lindows márkanév megtévesztően hathat a vásárlók számára. Ugyan a Lindows ˝hazai vizeken˝, azaz az USA-ban pert nyert a bíróság előtt, de Európában többnyire ellene ítéltek – a nagy kártérítést elkerülendő döntött úgy a vállalat, hogy operációs rendszerének, a LindowsOS-nek Linspire-re változtatja a nevét.

Ismeretes, hogy egy holland bíró a Benelux államokból – Redmond nyomására – már hónapokkal ezelőtt kitiltotta a Lindows-t, ezért Robertson cége bejegyeztette a www.lin—s.com URL-t. Ezen ugyan konkrétan nem volt megtalálható a márkanév, de minden arra utalt, hogy Robertson vállalata áll a háttérben. A Microsoft azonban arra kérte az európai bíróságot, hogy lépjen fel keményebben a Lindows ellen: minden egyes nap után, amikor riválisa nem blokkolja teljesen a termékeihez való hozzáférést a Benelux államokban, 100 ezer euró pénzbüntetést óhajtott látni a Microsoft Michael Robertson vállalatától. Nemsokára a fenti webcím is megszűnt létezni.

Mivel azonban a linuxos alapokra építkező operációs rendszer fejlesztői cégnévként továbbra is kitartanak a Lindows mellett, a Microsoft úgy döntött, tovább folytatja a pereskedést. A holland bíróságon, ahol a meghallgatások zajlottak, most Robertson számára született kedvező döntés. A bíró ugyanis úgy ítélkezett, hogy a Lindows jelenlegi, limitált alkalmazási feltételei mellett egyáltalán nem sérti meg Redmond Windows védjegyét. Tehát operációs rendszerként nem, de cégnévként továbbra is jelen lehet a Lindows Európában.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés