Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-másoló alkalmazás – trükközéssel legálisan használható?

Laptop

DVD-másoló alkalmazás – trükközéssel legálisan használható?

A 321 Studios DVD-másolásra használható szoftverét még februárban tiltották be, egy másik kiadó azonban hasonló programot dobott piacra…

Több mint nyolc hónapig tartott az a per, melynek végén a San Francisco-i szövetségi bíró jogsértőnek találta a 321 Studios által fejlesztett DVD-másoló alkalmazást, s betiltotta forgalmazását. A bírónő azzal indokolta döntését, hogy az USA szövetségi törvényei illegálisnak minősítenek minden olyan termék értékesítését, mely lehetővé teszi a DVD antikalóz technológiájának kiiktatását, még akkor is, ha a fogyasztónak joga van saját használatra másolatokat készíteni filmjeiről. A fejlesztők ellen – szerzői jogok megsértése miatt – még tavaly májusban hét nagy filmstúdió indított peres eljárást, melyek mögé betársult a Macrovision is.

A 321 Studios ugyan benyújtott egy kérelmet, melyben azt indítványozzák, hogy a fellebbezés alatt is terjeszthetők legyenek a cég által fejlesztett DVD-másoló alkalmazások, ezt azonban a bíróság elutasította. Hivatalosan már hónapok óta nem kapható a szoftver, ám a lehetőséget egy másik cég nem kívánta veszni hagyni: az ítélkezést és a törvényeket figyelembe véve egy új, ám tudását tekintve hasonló terméket hoztak piacra: a 123 Copy DVD-t.

20 dollárba kerül a szoftver, melyet egyes USA-beli internetes áruházak már virtuális boltjaik polcán kínálnak. A trükk az, hogy maga a program nem képes a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható DVD lemásolására, azok másolásvédelmi technológiája miatt. Amennyiben azonban a vevő megvásárolta az alkalmazást, nincs más dolga, mint ellátogatni a 123 Copy DVD weboldalára, ahonnan egy másik link továbbvezet egy újabb webhelyre – itt pedig megtalálja a dekódoló szoftvert. Ezt patch-ként letöltve és a szoftverre feltelepítve máris másolhatóvá válnak a védett DVD-k is.

Steve Thomas, a szoftvert előállító cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott egy telefonos interjú során, hogy a dekódoló alkalmazást tároló webhely tulajdonosa nincsen kapcsolatban az 123 Copy DVD-vel. Ám a webhelyek tulajdonosainak felkutatásával kiderül, hogy mindkét domaint ugyanaz a vállalat, a Bling Software birtokolja (amely egyébként egy gibraltári e-mailcímmel rendelkezik). Mindenesetre furcsa egybeesés…

Thomas elmondta: nem félnek a törvény szigorától; szerinte már a 321 Studios esetében is azon bukott meg a fejlesztő, hogy mellékelte a dekódoló alkalmazást szoftveréhez. Ezt ők nem teszik meg – legalábbis közvetlenül nem -, ezért nem tartanak attól, hogy egy szerzői jogi pert kapnak a nyakukba. Az igazgató úgy vélekedett, hogy azért sem lehet megbüntetni a cégét, mert belinkelte a szükséges dekóder elérhetőségét; a DeCSS – Jon Johansen jóvoltából – széles körben elterjedt az Interneten. A bíróságon azonban nem biztos, hogy ez a védekezés megállja a helyét, nyilatkozott egy, a szellemi tulajdonjoggal foglalkozó neves bostoni ügyvéd, Bruce Sunstein.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés