Connect with us

technokrata

EU robot az Európai Unióról

Laptop

EU robot az Európai Unióról

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által a Millenáris parkban szervezett EU csatlakozási programok és a „Jövőháza” projekt keretében mutatkozott be a holografikus megjelenésű 3-dimenziós EU robot.

EuRéka személyes beszélgetés során tájékoztat az Uniót érintő kérdésekről, válaszol az EU-ról feltett kérdésekre. Az AITIA által kifejlesztett robot beszédfelismerésen és mesterséges intelligencián alapuló oktató és tájékoztató beszélgetőtárs. Valódi interakcióba lép az emberekkel, mozgásra, mimikára képes, és természetes nyelvi kommunikációs képességekkel rendelkezik. A holografikus megjelenítésű ˝hölgy˝ egy chatbot (chatter robot), amely beszédhanggal vezérelhető, és a feltett kérdéseket egy beszélőfüggetlen beszédfelismerő programmal értelmezi.

A beszélgető EU robotot egy 3 dimenziós kivetítő berendezés jeleníti meg, melynek segítségével EuRéka feje a gép előtt körülbelül 1 méterre jelenik meg. A technológiát a HoloEurope fejlesztette ki egy légi kivetítő berendezéssel, amely lehetővé teszi, hogy a megjelenített objektumokat térben lássuk, a megszokott ˝televíziós˝ 2 dimenziós sík látvány helyett. A technológia felhasználása számtalan lehetőséget ad az oktatástól kezdve a szórakoztatásig, ezáltal újabb dimenziót nyitva a virtuális világban.

A robot tudása

Az EU robot tudásbázisát a fejlesztők uniós témákkal töltötték fel, ezáltal a kiállítás látogatói 1500 kérdésben kaphatnak szóbeli választ, és a természetes beszélgetés alatt könnyebben sajátíthatnak el információkat az Európai Unióról. EuRéka tudását, az Unióval kapcsolatos válaszokat a Pillar Alapítvány állította össze az www.eu2004.hu információs portál tapasztalatait figyelembe véve. Az Alapítvány EU tájékoztatásban jelentős eredményeket ért el, és erre alapozva az EU robot is a közvéleményt foglalkoztató kérdésekben, illetve alap EU-s információkban tud segíteni a kiállításra látogatóknak.

A chatbot teljes mondatokat értelmez, amelyeket a kérdező egy mikrofonon keresztül tehet fel EuRékának, és tudásbázisából keresi ki a megfelelő választ. A grafikai munka során sikerült megoldani az AITIA design studio-nak, hogy a beszélő robot szájmozgása szinkronban van a kimondott szöveggel. Az EU robot grafikai és 3D megvalósítását az AITIA design studio végezte, amely 2003-ban alakult az AITIA Rt. keretein belül. A grafikai műhely magas szintű design munkákkal támogatja a chatbotok fejlesztését, 3D technológiája kiemelkedő színvonalú, a studio munkatársai jelentős eredményeket értek el a webdesign, dtp, és multimédia területeken.

Avatar

EuRéka egy tanító robot – Avatar, melynek használata személyessé, interaktívvá teszi a tanulási folyamatot, így a tananyag könnyebben rögzül a felhasználó agyában. A fejlesztők abból az egyszerű alapelvből indultak ki, hogy a kép és hang általi tanulás gyorsabb és hatékonyabb – a multimédiás Avatar ezt a vizuális oktatást valósítja meg.

Az információ-szolgáltatás a chatbottal nem egyoldalú tanítás, hanem valódi beszélgetés formájában történik, ami jobban megfelel a mindennapi élet szituációinak, ezért jelentősen megnöveli a tudás elsajátításának hatékonyságát. Tehát EuRéka szórakoztatva tanít, csevegve informál. Ez a multimédiás eszköz megváltoztatja az oktatás eddigi szabályait: a saját felfedezés érzése, az interaktivitás, a beszélgetve tanulás újszerűsége elősegíti, hogy a tanítás-tanulás érdekes élmény legyen. A chatbot tudása, a tananyag természetesen változtatható, bővíthető, így tetszőleges témakörben el tud beszélgetni a robot a felhasználókkal.

A projekt mögött sok év kutatása áll, mind a beszédfelismerés, mind a mesterséges intelligencia és a holografikus megjelenítés témakörében. Jelenleg Magyarországon nem létezik hasonló megoldás, amely egy 3 dimenziós, holografikus robottal tanít és informál, ˝cseveg˝. Az EU csatlakozás alkalmas lehetőséget adott arra, hogy EuRéka bemutatkozzon a nagyközönség számára is a Millenáris Parkban.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin