Connect with us

Hirdetés

technokrata

Harc a legnagyobbak közt: EMI vs. Electronic Arts

Laptop

Harc a legnagyobbak közt: EMI vs. Electronic Arts

Az EMI, a világ egyik legnagyobb hanglemezkiadó vállalata beperelte a világ egyik legnagyobb videojáték forgalmazó cégét, az Electronic Arts-ot.

Az EMI amiatt indított az USA-ban szövetségi pert az EA-val szemben, mert vádjai szerint ez utóbbi népszerű sportjátékai által a hanglemezkiadóhoz kapcsolódó szerzői jogokat sértett meg. A múlt héten New Yorkban útjára bocsátott eljárás szerint például a ˝Madden NFL 2004˝, a ˝Tiger Woods PGA Tour 2004˝ és az ˝MVP Baseball 2004˝ olyan dalokkal is rendelkezik, melyek az EMI által védett zenéket tartalmaznak, ez utóbbi engedélye nélkül.

Mindez annak a következménye, hogy a videojátékok kiadói egyre inkább fontosnak tartják játékaik zenéit, ezért gyakran vadonatúj dalokkal lepik meg vásárlóikat. Ez nem ritkán oda vezet, hogy egyes előadók új dalai még azelőtt kerülnek ki így a széles közönség számára, hogy az énekesek, együttesek CD-i a velük szerződésben levő hanglemezkiadóik gondozásában megjelenhetnének. Mindazonáltal az EA hivatalosan cáfolja, hogy jogsértően használtak volna fel bármilyen zenei részletet. ˝Az egész jogi eljárás egyetlen dallal illetve annak szövege révén egy másik zeneszámmal van kapcsolatban. Ennek a dalnak a használatát közvetlenül az előadótól licenceltük; minden, a játékainkban levő zeneszám felhasználására rendelkezünk hivatalos megállapodásokkal.˝

Az EMI szerint az EA ugyan vásárolt bizonyos licenceket, ám némelyik játék hamarabb jelent meg, mint ahogyan az adott dalra szerződést köthettek volna. Ezt követően az EA februárban – legalábbis az EMI előadása szerint – benyújtotta kérelmét a licencek megújítására, melyre a hanglemezkiadó március elején reagált, közölve a játékterjesztő óriással, hogy jogokat sértett, s minden ajánlatát visszavonta.

Arról, hogy konkrétan mekkora összegről van szó, egyelőre nem esett pontos utalás, de az EMI szerint a perben több tízmillió dollár sorsáról születhet döntés.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés