Connect with us

Hirdetés

technokrata

VilágHalló online felolvasó rendszer

Laptop

VilágHalló online felolvasó rendszer

A VilágHalló egy nyílt forráskódú internetes online felolvasó rendszer, mely az interneten lévő szövegeket mesterségesen generált emberi beszéd formájában teszi hallgathatóvá.

Olvasásszakértők szerint ez a fajta felolvasás – éppen mert személytelen, érzelemmentes – jobban hasonlít az olvasásra, mintha színész tolmácsolná a szöveget, mivel az olvasó saját maga értelmezheti a művet. Jelenleg még kissé mesterkélt a felolvasó hang, de fejlesztőinek kitűzött célja, hogy a géphang minősége megközelítse, sőt elérje a természetes emberi beszédet.

A VilágHalló mind filozófiájában, mind információtechnológiai megoldásában alapvetően eltér a képernyő-felolvasó szoftverektől, melyek használata esetén a felhasználók külön-külön gondoskodnak a szoftverkomponensek beszerzéséről és folyamatos frissítéséről, a szövegek letöltéséről, a kapcsolódó szerzői jogi követelmények betartásáról, a megfelelő tároló és processzor kapacitásról stb. Ezekkel szemben a VilágHalló egy központilag menedzselt integrált online szolgáltatás, ami az elérhető szövegeket kombinált szöveg- és hangfolyamként juttatja el a hallgatóhoz (mint egy ˝szövegrádió˝) egy speciális, erre a célra kifejlesztett hang-szöveg szinkronprotokoll (wow) segítségével. Ez biztosítja, hogy a szövegben navigálni, lapozni lehessen. Ez a megoldás szerzői jogi szempontból is előnyös, mert a szöveg nem jelenik meg önállóan a felhasználónál, nem töltheti le, nem mentheti el, és így mentesül sok szerzői jogi megkötéstől. Lehetőség van a kivételszó (nem úgy kell ejteni, ahogyan írva van), idegenszó, tulajdonnév kiejtésének központi kezelésére.

A szoftver-komponensek és az internetes szövegállomány változásainak követését és a rendszerbe építését a szolgáltató végzi és teszi elérhetővé a felhasználók számára. Hogy csak a fontosabbakat említsük: a beszédgeneráló motor fejlettebb verzióra cserélése (például több hangszín, állítható sebesség), az újabb motorok (például idegen nyelvű) beépítése, az elektronikus formában elérhetővé vált szövegek, szövegábrázolási standardok (például XML, TEI) használata, a számítógépes nyelvi elemzés új eredményeinek felhasználása.

A VilágHalló a tárolt szövegeket a felolvasásra legalkalmasabb formátumra hozza függetlenül attól, hogy milyen formátumban érhetők el (HTML, ZIPHTML, TXT, ZIPTXT, MSWORD, RTF, XML, SGML) és a felolvasás szempontjából informatív, strukturális és nyelvi annotációkkal látja el (ilyenek például a mondat, bekezdés, versszak, fejezet, stb. jelölések vagy az – akár ragozott – idegenszó illetve név helyes kiejtése).

A szükséges szoftver és hardver komponensekről a felhasználónak még csak tudomást sem kell szereznie, a megfelelő CPU igényt, tárolási kapacitást és minden egyéb erőforrást a szolgáltatás biztosítja és így ezek költségei nem a felhasználót terhelik. Elegendő egy vékony kliens programot letölteni és az Internetre kapcsolódni, akár telefonvonalon is. Mindehhez a VilágHalló egy egységes közeget és a vakok által is könnyen, vizuális információk nélkül is kezelhető felhasználói felületet biztosít. Ez a felület személyre szabható, beállítható a legkedvezőbb megjelenés és a billentyűk, amikkel kezelni lehet. A felhasználói beállítások megmaradnak, míg a folytonosan fejlődő alkalmazás minden bejelentkezésnél frissül (Webstart). A felhasználói beállítások közül az egyik legfontosabb a könyvjelző funkció, mely lehetőséget biztosít arra, hogy ott folytassuk a könyvet ahol abbahagytuk. (Egy átlagos méretű könyv felolvasása 12 órát venne igénybe.)

A programnak egyelőre teszt (béta) változata létezik, ez a lenti linkről letölthető – a használatához szükséges JAVA szoftverkomponensekkel együtt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés