Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érkezőben a DVD utódja, a Blu-ray

Laptop

Érkezőben a DVD utódja, a Blu-ray

A BDF (Blu-ray Disc Founders) újabb lépéseket tett annak érdekében, hogy a Blu-ray Disc az optikai lemezformátumok következő generációjaként funkcionálhasson.

A BDF társulás, amely 10 vezető fogyasztói elektronikai céget egyesít magában, hivatalosan is bejelentette, milyen lépéseket szándékozik tenni annak érdekében, hogy a Blu-ray Disc lehessen a következő optikai lemezformátum. A fejlesztésben közreműködő tíz vállalat – a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial, a Mitsubishi Electric, a Pioneer, a Royal Philips Electronics, a Samsung Electronics, a Sharp, a Sony, és a Thomson – örömmel vették a Hewlett-Packard és a Dell – a két piacvezető IT gyártó – támogatását, amely azt mutatja, hogy a CE és IT iparágak közeledése a Blu-ray Disc segítségével valóban nagy jelentőségű. Ez nagy és fontos lépés afelé, hogy a tartalom-előállítók és a hozzájuk kötődő iparágak elvárásainak és kívánságainak teljesítése a fogyasztók szempontjainak figyelembevétele mellett teljesülhessen.

Emellett, a Blu-ray Disc Founders nemsokára befejezi az új lemezformátum teljes műszaki leírását tartalmazó portfoliót. A BD-ROM (csak olvasható) lemezformátum, amely a Hollywood-i filmstúdiókkal és az IT iparággal együttműködve lett kifejlesztve, a várakozások szerint már 2004 elejétől elérhető lesz, így a BD-ROM formátumban gyártott termékek már 2005 elejétől a boltokban lehetnek. A BD-R (egyszer írható) formátum befejezése 2004 közepére várható, míg a BD-RE (újraírható) formátum – egy, már létező változat – további átdolgozásra kerül, hogy megfelelhessen a kapcsolódó iparágak újabb elvárásainak.

Konvergencia a CE és IT tartományok között
A HP és a Dell, a két legnagyobb PC gyártó, támogatása azért fontos lépés, mivel így lehetővé válik a gyártók és a fogyasztók számára egyetlen formátum olyan adathordozó-formátum kifejlesztése, amely megfelel mind a PC-s, mind a CE alkalmazásoknak.

John Romano, a Hewlett-Packard Company cég fogyasztói PC szervezetének elnökhelyettese elmondta: ˝A HP meggyőződése, hogy a Blu-ray Disc a leginkább felhasználó barát technológia a következő generációs hordozható adattárolók területén. A digitális lemezek egyre általánosabb használatának okán, a HP úgy látja, hogy a Blu-ray Disc lesz a legalkalmasabb lemezformátum a fogyasztói elektronikai eszközök és a személyi számítógépek közös alkalmazásának terén. Ez a formátum a legalkalmasabb a tartalom-előállítói jogok védelmére, ugyanakkor nagyobb mennyiségű digitális adat tárolására képes. A HP elkötelezett a technológia felhasználásának egyszerűbbé tétele mellett, ezért támogatja a Blu-ray Disc formátum elterjedését, és várakozással tekint a Blu-ray Disc Founders társuláshoz való csatlakozása elé˝.

˝A Dell mindig élen járt olyan szabványok megteremtésében, amelyek a fogyasztók igényeit és elvárásait szolgálta˝ – mondta Gerry Smith, a Dell Inc. periférikus eszköz fejlesztési és beszerzési osztályának elnökhelyettese, hozzátéve ˝A Blu-ray Disc formátum kivételes adattároló-képessége, valamint a különböző CE és PC gyártók, és szórakoztatóipari cégek széleskörű támogatása egyértelműen azt mutatja, hogy ez a lemezformátum lesz a jövő meghatározó adathordozója˝.

A szórakoztatás élményének új szintje
A Blu-ray Disc kifejlesztését a HDTV-hez és a szélessávú Internet szolgáltatáshoz hasonló új trendek generálták. Ez a lemezformátum minden másnál nagyobb mennyiségű adatot képes tárolni. A rögzíthető adatsűrűség lehetővé teszi több mint négyórányi, nagy képfelbontású képanyag felvételét az egyoldalas lemezre, ezáltal a képi élmény soha nem tapasztalt minőségű lehet. Ezenkívül, a Blu-ray Disc lehetővé teszi nagy mennyiségű, értéknövelt tartalmak és interaktív alkalmazások rögzítését/lejátszását is a szélessávú Internet segítségével.

A digitális tartalom-előállítók támogatása
A Blu-ray Disc formátum erős másolásvédelme és szigorú licensz-feltételei garantálják, hogy a tartalom-előállítók jogvédelme is biztosítva legyen. Benjamin S. Feingold, a Columbia TriStar Home Entertainment elnökének véleménye szerint az egész filmipar jövőjére nagy hatást fog gyakorolni a gyári videók másolásvédelmének alakulása. Ebből a szempontból rendkívül fontosnak, és a jelenleg előrelátható legjobb megoldásnak nevezte a Blu-ray Disc formátumot. Mr. Feingold hozzátette még. ˝A filmipar egészének égető szüksége van egy olyan biztonságos lemezformátumra, amely garantálja a legálisan forgalmazott videoanyagok kiemelkedő minőségét˝.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés