Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nemzetközi csúcstalálkozó az Információs Társadalomról

Laptop

Nemzetközi csúcstalálkozó az Információs Társadalomról

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Magyar Kormány képviseletében 2003. december 11-én felszólalt az első világméretű Információs Társadalom Csúcstalálkozón (WSIS), amely Kofi Annan ENSZ főtitkár védnökségével kerül megrendezésre 2003. december 10-12. között Genfben.

A WSIS célja, hogy a világ országai – felismerve a közös cselekedet szükségességét – meghatározzák az Információs Társadalom jövőképét és a megvalósítás egyes lépéseit. A közösen elfogadott koncepció szerint a WSIS beazonosítja az alapvető célokat, problémákat, s ezekhez rendelve határozza meg a konkrét teendőket, illetve értékelő mechanizmusokat.

A politikai szándék és elkötelezettség kifejezése érdekében a jelenlevő állam- és kormányfők, miniszterek Elvi Deklarációt és Akciótervet fogadnak el, melyek meghatározzák a további közös erőfeszítések irányát.

Az államok és kormányközi szervezetek mellett a WSIS résztvevői köre felöleli a civil szervezeteket, illetve az üzleti élet képviselőit is. Az eseményt az Európai Unió is kiemelten kezeli. A Kormány döntése értelmében Magyarország képviseletét a Csúcstalálkozón az informatikai és hírközlési miniszter által vezetett delegáció látja el.

Kovács Kálmán a WSIS plenáris ülésén ismertette a magyar célkitűzéseket, illetve eredményeket és a nemzetközi tevékenységünk során szem előtt tartott törekvéseket. Magyarország fontosnak tartja az Információs Társadalom stratégiák összehangolását globális, regionális és nemzeti szinten egyaránt, s ebben a nemzetközi szervezetek fontos szerepet kell, hogy betöltsenek, teret hagyva a piaci mechanizmusoknak és a civil szférának is. Amint azt a világ szabályozó hatóságai a Csúcstalálkozót megelőző szimpózium keretében hangsúlyozták, a digitális szakadék felszámolásának alapfeltétele a versenybarát szabályozás és a működő piac. Az új magyar Elektronikus hírközlésről szóló törvény ehhez megfelelő kereteket biztosít.

Magyarország javasolja a kulturális identitás és sokszínűség kérdésének kiemelt kezelését, mely a határon túli magyarság szempontjából is meghatározó. A fejlett technológiák nagymértékben segítik kommunikációnkat a kisebbségekkel, és kulturális értékeink, nyelvünk megőrzésében, ápolásában is óriási lehetőségeket kínálnak.

A 2003. novemberében elfogadott, ágazatokra lebontott Magyar Információs Társadalom Stratégia, illetve az Európai Unió eEurope 2005 programjának megvalósításával Magyarország a WSIS célkitűzéseit is teljesíti.

A WSIS második fordulójára 2005 őszén kerül sor Tuniszban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés