Connect with us

Hirdetés

technokrata

A görög kormány stratégiai megállapodása a Microsofttal

Laptop

A görög kormány stratégiai megállapodása a Microsofttal

A belügyekért, a közigazgatásért és a decentralizálásért felelős görög miniszter, Costas Skandalidis a Zappeion Hallban tartott sajtókonferencián bejelentette, hogy a görög kormány megállapodást kötött a Microsofttal, melynek értelmében a görög kormány részt vesz a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjában (Microsoft Government Security Program, GSP).

A program szerves része a Microsoft „Trustworthy Computing” (Megbízható számítástechnika) nevű kezdeményezésének. Lehetővé teszi, hogy a kormányok hozzáférjenek a Windows forráskódjához és olyan technikai információkhoz, melyek alapján meggyőződhetnek a Windows platform biztonságosságáról. A programhoz elsőként Nagy-Britannia, a NATO és Oroszország csatlakozott, majd őket követte többek között Ausztria, Finnország, Norvégia, Tajvan és Ausztrália.

A Zappeion Hallban tartott sajtókonferencián Costas Skandalidis, a belügyekért, a közigazgatásért és a decentralizálásért felelős görög miniszter a következőt nyilatkozta a sajtó képviselőinek: „A görög kormánynak a Kormányzati Biztonsági Programban való részvétele azt mutatja, hogy fontosnak tartjuk a modern technológiák használatával járó biztonsági problémák megoldását. Stratégiai céljaink között szerepel az e-kormányzás megvalósítása, mellyel fokozatosan át szeretnénk alakítani és tovább szeretnénk fejleszteni a közigazgatási szolgáltatásokat, hogy minél hatékonyabb megoldást találjunk állampolgáraink igényeire. Azt hiszem, hogy a közigazgatás és az informatika közti együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen megbirkózzunk a jövőbeli kihívásokkal, mint például a számítógépes rendszerek biztonsági kérdéseivel.”

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régiójának vezérigazgatója és egyben a Microsoft alelnöke a következőket mondta: „Örömmel vettük, hogy a görög kormány is csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek már korábban bekapcsolódtak a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjába. Ez a nagy jelentőségű megállapodás megteremi az alapját az informatikai biztonság terén való jövőbeli együttműködésnek. A növekvő számú biztonsági fenyegetés lekezelése és végső célként a lehető legbiztonságosabb számítástechnikai környezet megvalósítása érdekében a Microsoft folyamatosan mutat be újabb és újabb biztonsági kezdeményezéseket. A Microsoft a jövőben is szoros együttműködést kíván fenntartani a kormányokkal az „e-Európa” megvalósítása érdekében.”

A Kormányzati Biztonsági Program a Microsoft által a kormányok egyedülálló biztonsági követelményeit kielégíteni kívánó erőfeszítések egyik szerves összetevője. A Microsoft Windows forráskódjának és technikai információknak az elérhetővé tételével a kormányok jobban felkészülhetnek számítástechnikai környezetük biztonságának megtervezésére, megvalósítására és karbantartására. A Kormányzati Biztonsági Program egy globális program, több mint 60 ország és térség jogosult arra, hogy részt vegyen benne.

A Kormányzati Biztonsági Program azzal is elősegíti a Microsoft és a nemzeti kormányok közti együttműködést, hogy jobb kommunikációt biztosít és testreszabott támogatást nyújt a programban részt vevők projektjeihez. Ezen kívül a jobb kommunikáció, a nagyobb bizalom és a szorosabb kapcsolat révén a Kormányzati Biztonsági Program egyben a jövőbeli technikai együttműködés alapját is képezi.

A Kormányzati Biztonsági Program minden résztvevő nemzeti kormánynak, így a görög kormánynak is, a következő előnyöket biztosítja:
• azonnali hozzáférés a Windows 2000, a Windows XP, a Windows Server 2003 és a Windows CE legújabb változatának, béta változatának és szervizcsomagjainak forráskódjához
• részletes technikai információk a Windows architektúrájának programozó szintű megismeréséhez
• kifinomultabb biztonsági és adatvédelmi ellenőrzések folytathatók le, és biztonságosabb számítástechnikai környezetek tervezhetők meg, hozhatók létre és tarthatók fenn
• titkosítási és szoftverfejlesztési eszközök elérése (az Egyesült Államok exportkorlátozásainak figyelembevételével)
• oktatás a forráskód bemutatása céljából
• kommunikáció és együttműködés a Microsoft biztonsági szakértőivel
• a kormányzati képviselők látogatást tehetnek a Microsoft redmondi fejlesztőközpontjában

A Kormányzati Biztonsági Program eszköz ahhoz, hogy a Microsoft meghallgassa a kormányok igényeit, és megoldást dolgozzon ki az egyéni biztonsági követelményekre. A 2001-ben indult Shared Source (Megosztott forráskód) nevű kezdeményezés keretein belül a Windows forráskódja hozzáférhetővé vált a Microsoft hűséges partnerei és ügyfelei számára. A 2002-ben elindított Trustworthy Computing (Megbízható számítástechnika) nevű kezdeményezés a Windows alapú fejlesztések középpontjába a biztonságot helyezi. A Kormányzati Biztonsági Program az egyik legfontosabb biztonsági tanúsítványra, a Common Criteria tanúsítványra épül, melyet a Microsoft Windows 2000 platform 2002 októberében kapott meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés