Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook rázkódás elleni védelemmel

Laptop

Notebook rázkódás elleni védelemmel

Az IBM megújult Thinkpadjei jobban védettek a külső behatásokkal szemben; a Thinkvantage technológia légzsákhoz hasonló rendszert használ a merevlemez védelmére.

Minél kisebb, könnyebb és hordozhatóbb egy számítógép, annál nagyobb az esélye a leesés vagy ütődés okozta serülés veszélyének, ezért az IBM egy új, szabadalmazás alatt álló merevlemez védelmi technológiát dolgozott ki. Az IBM Active Protection System az autóiparban használatos légzsákok működési mechanizmusát másolja le. A rendszerbe ültetetett mikroáramkör érzékeli a gyorsulást (például eséskor) és egy bizonyos szint fölött a meghajtó olvasó/iró fejét ideiglenesen ˝parkoló˝ helyzetbe állítja, míg a gép állapota nem stabilizálódik. Ez a gyors reagálás megakadályozhatja, hogy a merevlemez a leesés után megsérüljön, így elkerülhetővé teszi a teljes adatvesztést és csökkenti a garanciális költségeket.

Egyes biztosítók és elemzők beszámolói arra engednek következtetni, hogy a nagyvállalatok notebook állományának több mint 10%-a sérül meg évente, a gépekkel kapcsolatos kárigények többségét a véletlenszerű sérülések teszik ki. A notebook sérülésnek leginkább kitett három komponense – a merevlemez, a képernyő és a billentyűzet – közül a merevlemez sérülése értékes információk elvesztését, ezzel a hatékonyság csökkenését eredményezi.

Az IBM egy teljes egészében megújult Thinkpad notebook családot mutatott be, köztük a Thinkpad T41-es modelleket, melyek már az automatikus merevlemez védelmi technológiával készülnek. ˝Ennek a technológiának az alkalmazása forradalmi újdonságnak számít a személyi számítógép használat területén. Ha valakinek rohammunkában kell befejezni egy jelentést a repülőtéren, és véletlenül leejti notebookját, minden más gép esetében nagyobb lenne az adatvesztés kockázata.˝ – közölte Peter Hortensius, az IBM Personal Computing üzletágának a Think termékekért felelős alelnöke.

Szabadon választható munkamódszer

Bizonyos Thinkpad T41-es modellek Intel Centrino Mobile vagy integrált IBM 802.11 a/b/g wireless technológiával is megvásárolhatók. A T41 sorozat egyes modelljei rendelkeznek az IBM beépített biztonsági alrendszerével (Embedded Security Subsystem), így ezek jelenleg a világ egyik legbiztonságosabb számítógépes környezetét kínálják.

Az IBM a Thinkpad X31, az R40e és a G40 néhány megújult modelljét is bejelentette, melyek gyorsabb processzorokat, valamint egyes gépeken integrált vezeték nélküli technológiát is tartalmaznak. Az ultrahordozható Thinkpad X31modelljei között megtalálhatóak az integrált 802.11 a/b/g wireless technológiával felszerelt gépek, és ez a család a T41 sorozatéval azonos szoftverképpel rendelkezik. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a különböző IBM notebook modelleket vásárló ügyfeleknek, mivel így több platformon is használhatják ugyanazt a szoftverképet. A T41 és X31 sorozat minden vezeték nélküli modellje teljesíti már a Wi-Fi Protected Access (WPA) és a Cisco Compatible Extensions (CXX) tanúsítvány követelményeit, így fokozott adatbiztonságot nyújt a vezeték nélküli számítástechnikában. A Cisco Compatible Extensions program keretében a Cisco teszteli és tanúsítja a rendszerek kompatibilitását a Cisco vezeték nélküli elérési pontokkal (Access Points).

A Thinkpad R40e új modelljei Pentium 4-M és mobil Celeron processzorokkal készülnek, utazó súlyuk mintegy 2,7 kg. A Thinkpad G40 tartozéka – a csúcsmodellekben található Pentium 4 processzor és a 3 GHz maximális órajel mellett – a Thinkőad Easypivot támasztóláb és a Comfortslant billentyűzet, amelyek kényelmes munkakörnyezetet biztosítanak a felhasználók számára.

Thinkvantage technológiák

Az új Thinkpad modellek az új Thinkvantage technológiákkal – Rapid Restore Ultra, Access Connections 2.7, Access IBM 4.0 – felszerelve kerülnek forgalomba. A Rapid Restore Ultra egyetlen gombnyomásra működő szoftver helyreállító megoldás, melynek segítségével a felhasználó maga is képes helyreállítani merevlemeze tartalmát rendszerösszeomlás esetén. Az Access Connection 4.7 a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok közötti kényelmes átkapcsolást biztosítja. Az új Access IBM 4.0 a rendszeren található, illetve online hozzáférhető információk elérését szolgálja. Egyes Thinkpad modellek tartalmazzák az IBM beépített biztonsági alrendszerét is, amely egy integrált biztonsági chip-ből és egy letölthető IBM cliens programból (IBM Client Security Software) áll.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés