Connect with us
Hirdetés

technokrata

Merevlemez, előre telepített operációs rendszerrel

Laptop

Merevlemez, előre telepített operációs rendszerrel

A Lindows és a Seagate megállapodása értelmében a merevlemez-gyártó olyan háttértárakat hoz forgalomba, amiken előre telepített formában megtalálható a Lindows operációs rendszer.

A Lindows az utóbbi időkben egyre agresszívebben igyekszik terjeszkedni. Ugyan eredeti célkitűzésétől – Windows-os programok futtatása linuxos operációs rendszeren – már eltávolodott, de ettől függetlenül ahol csak lehet, igyekszik befűteni a cég Redmondnak. A Lindows Media PC megjelenése, szoftverük mobil számítógépek terén való debütálása mind-mind a piaci befolyás növelésére irányult, a Microsoft dominanciájának csökkentésével párhuzamosan.

Mostani bejelentésük nem kifejezetten a nagy rivális ellen irányul, inkább azon ügyfeleket szeretnék a maguk oldalára állítani, akiknek mindenek felett fontosabb a költség alacsonyan tartása. A Seagate és a Lindows megállapodása értelmében a merevlemez-gyártó olyan winchestereket kezd árulni, melyeken feltelepített állapotban megtalálható a Lindows. Mindezt ugyanannyiért, mintha egy meg nem formázott merevlemezt vásárolna a vevő.

A LindowsHD névre keresztelt háttértár tulajdonképpen egy 40 GB kapacitással rendelkező, percenként 7200-as lemezfordulatra képes Barracuda winchester. A szoftverfejlesztő cég elmondása szerint az OS képes az összes Intel kompatibilis számítógép hardverelemeinek detektálására; így rendszerlemez nélkül lehet egyik PC-ből a másikba átpakolni, s ott működésre bírni.

Az, hogy mikor válik a két vállalat együttműködésének eredménye kézzelfogható valósággá, még egyelőre nincsen pontosan meghatározva; az érintettek annyit közöltek, hogy még december előtt megvásárolhatók lesznek az operációs rendszerrel ellátott merevlemezek.

Tovább
Kapcsolódó cikkek