Connect with us

Hirdetés

technokrata

Össztűz alatt a népszerű PDF formátum

Laptop

Össztűz alatt a népszerű PDF formátum

Az Adobe Systems által megalkotott dokumentumformátum, a PDF több oldalról is támadásnak van kitéve az utóbbi időkben.

Az Interneten már régóta gyakorlatilag szabványként elterjedt hordozható dokumentumformátum (portable document format – PDF) egyre nagyobb nyomást kénytelen elviselni riválisaitól. Nemrég az Autodesk (mely az építészeti és mérnöki dokumentációk számára készített rajzok elkészítésében jeleskedik) kezdett agresszív reklámkampányba, melyben a felhasználókat saját formátuma, a Design Web Format (DWF) felé igyekszik terelni; az Adobe PDF-je helyett.

Másik oldalról a Macromedia okoz fejfájást az Adobe-nak; a cég ugyanis bemutatta FlashPaper nevű szoftverét, mely a széles körben használt Flash animációs alapokon nyugszik. Ennek alkalmazásával a felhasználók könnyen bevihetik a dokumentumok tartalmát egy weblapra (feleslegessé téve a dokumentáció küldözgetését); s még a nyomtatásban is segédkezik a Macromedia új komponense.

A kihívás nem a legjobbkor érkezett a kaliforniai Adobe Systems számára, hiszen éppen a minap számolt be arról, hogy a PDF-nek köszönhetően megugrottak a vállalat bevételei. Különösen az Autodesk ˝árulása˝ érintheti érzékenyen az amerikai céget. Az Adobe ugyanis korábban külön kihangsúlyozta a PDF AutoCAD-del való kompatibilitását; s ez nagyban hozzájárult az Acrobat Professional változata jelentette anyagi bevételek megnövekedésének.

Tony Peach, az Autodesk DWF fejlesztéséért felelős csoportjának az igazgatója azzal indokolta a lépést, hogy a mérnöki felhasználás céljából létrehozott dokumentumok vizuális adatainak kezelésére a PDF már nem képes. Peach szerint ez részben azért van így, mert az Adobe formátumát papírra tervezték. Az igazgató szerint azonban a mérnöki tudomány nem sík, hanem háromdimenziós, és a mérnököknek szükségük van egy olyan formátumra, amelyik megfelel ennek a kívánalomnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés