Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-író szoftver terjesztéséért beperelt cégek

Laptop

DVD-író szoftver terjesztéséért beperelt cégek

Korábban írtunk róla, hogy a filmstúdiók már fenik a fogukat a DVD-másolásra készített szoftverek ellen – most újabb cégeket pereltek be ennek kapcsán.

A brit Redxpress cég fejleszti a DVD Copyware alkalmazást, mely DVD-k írására, másolására képes. Mivel a DVD Copyware tökéletes módszert nyújt egy DVD-nek egy másik, üres korongra való átmásolására, ezért a szerzői jogokért aggódó szervezetek, mint például a Motion Picture Association of America, rövidebb nevén az MPAA már korábban nemtetszésüknek adtak hangot.

A Redexpress ettől függetlenül több USA-beli céggel is megállapodott az alkalmazás terjesztéséről; például a Trittonnal, a QOJ-vel, a World Reach-csel és a Proto Ventures-zel. Ezeket a Paramout Pictures és a 20th Century Fox szépen be is perelte. A két hollywoodi stúdió jogi lépését indokolandó arra hivatkozott, hogy a szoftver kifejezetten a filmekről való kalózmásolatok készítésének célját szolgálja, ezzel pedig törvénysértő magatartásra buzdít. A bíróságot arra kérték, hogy a tárgyalás végéig rendelje el a szoftvercsomagok terjesztésének leállítását.

Érdekes, hogy a multimédiás tartalmakat gondozó cégek nem tanulnak egymás hibáiból. A zeneiparban az RIAA azt szerette volna elérni, hogy a Kazaa-t mondják ki törvénysértőnek, mivel segítségével illegális tartalmakat lehet letölteni. A bíróság akkor másként döntött, úgy ítélkezve, hogy a technológia törvénybe ütköző felhasználásáért nem a platformot kell büntetni, hanem a vétséget elkövető embereket. Akkor az amerikai bíró a videomagnóra hivatkozott, mondván, hogy azt is lehet illegális célokra használni, mégsem akarja senki sem betiltatni a VCR-ek árusítását. Az, hogy elviekben miben különbözik ettől a digitális technológiával való másolás, kétséges, mint ahogyan a két stúdió pere is a forgalmazó cégek ellen.

Nem az első húzása a filmiparnak…

Talán még emlékszik rá mindenki, hogy az MPAA ˝keze nyomán˝ kellett beszüntetni a norvég Johansen által létrehozott DeCSS-kód terjesztését, mely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a korongon található védelmi kódot kiiktassák. A szövetség emellett perben áll a már korábban említett 321 Studios-zal, melynek DVD-másoló szoftvere kiváltotta az MPAA haragját.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés