Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel két új processzorral bővítette az Itanium 2 termékcsaládot

Laptop

Az Intel két új processzorral bővítette az Itanium 2 termékcsaládot

Az Intel ma két új, a kétprocesszoros rendszerekben történő felhasználásra optimalizált Intel Itanium 2 processzort mutatott be, amelyekkel a processzorcsalád szélesebb körben elérhetővé vált, és amelyek révén a műszaki számítástechnikai és az ügyféloldali vállalati alkalmazásokhoz immár alacsonyabb költségű és energiafelhasználású rendszerek használhatók.

Az Itanium processzorcsaládra épülő szerver- és munkaállomás-modellek száma – ideértve a Dell, a HP és az IBM rendszereit is – idén várhatóan megduplázódik: több mint negyvenféle két- és négyprocesszoros rendszer lesz kapható. Az Intel ezenfelül a gyártóknak ezekhez az új Intel Itanium 2 processzorokhoz egy rackhez optimalizált, kétprocesszoros Intel-szerverplatformot is kínál.

A két új processzor: egy 1,40 gigahertzes, 1,5 MB harmadszintű gyorsítótárral ellátott Intel Itanium 2 processzor, amely a műszaki számítástechnikai feladatok ellátásánál biztosít vezető ár/érték arányt, és az alacsony feszültségű (Low Voltage), 1,0 gigahertzes Intel Itanium 2, amely szintén 1,5 MB 3. szintű gyorsítótárral rendelkezik, és energiafogyasztása körülbelül feleakkora, mint a jelenlegi Itanium 2 processzoroké.

A jelenlegi nagyméretű – egyenként akár 128 vagy több processzort is tartalmazó – Itanium 2-es rendszereket kiegészítő új processzorok alacsonyabb költségű és energiafelhasználású kétprocesszoros rendszerek használatát teszik lehetővé a hálózatok peremén elhelyezkedő, biztonsági és szoftvertervezési alkalmazások használatához. E kétprocesszoros platformok segítségével az informatikai vezetők nagyobb rugalmassággal és hatékonysággal bővíthetik ki Itaniumra épülő környezeteiket.

Az 1,40 gigahertzes, 1,5 MB gyorsítótárral rendelkező Intel Itanium 2 processzort a kétprocesszoros, nagy teljesítményű, műszaki és tudományos számításokra használt rendszerekhez és clusterekhez, valamint a belépő szintű ügyféloldali vállalati rendszerek igényeihez optimalizálták. Mivel 7 ezer dollár alatti rendszerek kiépítését teszi lehetővé és csomópontonként kiemelkedő lebegőpontos teljesítményt nyújt, az eredmény iparágvezető ár/gigaflop (másodpercenkénti milliárd művelet) érték – ebben mérik a számításigényes környezetek terhelésére vonatkozó ár-teljesítmény arányt.

Az alacsony feszültségú Intel Itanium 2 processzor (korábbi kódnevén Deerfield), amely a belépő szintű, ügyféloldali vállalati alkalmazásoknál használható, lenyűgöző alternatívát kínál a belépő szintű RISC-es platformok számára. 62 wattos maximális energiafelhasználásával – ami kevesebb, mint a fele a jelenlegi Itanium 2 processzorok hasonló értékének – optimális az alacsony energiaszükségletű és költségű rendszerekben való felhasználáshoz. Ezeket a megoldásokat jellemzően a hálózatok peremén futó és a szoftvertervezési alkalmazásoknál használják, ahol elsődleges szempont az energiafelhasználás és a költség.

Az 1,40 gigahertzes, 1,5 MB gyorsítótárral rendelkező Intel Itanium 2 processzor és az alacsony feszültségű 1,0 gigahertzes, 1,5 MB gyorsítótáras Low Voltage Intel Itanium 2 processzor már világszerte kapható, ezer darabos kiszerelésben 1.172, illetve 744 dolláros áron.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés