Connect with us

Hirdetés

technokrata

Távol-keleti operációs rendszerrel a Microsoft dominanciája ellen

Laptop

Távol-keleti operációs rendszerrel a Microsoft dominanciája ellen

Három észak-ázsiai ország együttműködésével hamarosan megindulhat egy nyíltforrású operációs rendszer fejlesztése, melyet kifejezetten a Microsoft Windows-a ellen hoznának létre.

Kína, Japán és Dél-Korea – a három ázsiai ország vezetői közös elhatározásra jutottak. Takeo Hiranuma, Japán kereskedelmi minisztere bejelentette, hogy a három ország gazdasági minisztériumainak vezetői Kambodzsa fővárosában, Phnom Penh-ben találkoztak és a közösen kifejlesztendő, nyíltforrású operációs rendszerről tárgyaltak.

A megbeszélésen elhatározták, hogy a három nemzet együttes erőfeszítéssel lát neki a szoftver kifejlesztésének. Egyelőre azonban ennél részletesebb megállapodás nem született még, az értesülések szerint a kormányzati szféra és a magánszektor képviselői további tárgyalásokon dolgozzák majd ki a részleteket.

A három ország közül e téren leginkább Kína rendelkezik tapasztalatokkal, hiszen saját operációs rendszere, a linuxos alapokon nyugvó Red Flag már évek óta használatban van. A rizs hazája egyébként is az érdeklődés középpontjába került egy múlthavi döntése miatt: Kína vezetői az év végére kitiltják a kormányzati számítógépekről a Windows-t (ez több mint százezer munkaállomást érint), s előírták a hazai fejlesztésű operációs rendszer használatát.

Maga a ˝mozgalom˝ egyébként még márciusban indult el, amikor a fent említett három ország képviselői először találkoztak ez ügyben Thaiföldön. A csoport azóta folyamatosan napirenden tartja a kérdést, és olyan, helyi vállalatokat is bevontak a tárgyalásokba, mint a Sharp vagy a Toshiba.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés