Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel élen jár a nagyteljesítményű számítástechnika elterjesztésében

Laptop

Az Intel élen jár a nagyteljesítményű számítástechnika elterjesztésében

A világ legnagyobb teljesítményű, Intel processzorokból építkező számítógépeinek több mint egyharmada kereskedelmi környezetben működik. Ez azt jelzi, hogy a nagyteljesítményű számítástechnika (High Performance Computing, HPC) a tudományos és kutatási szférából egyre elérhetőbb közelségbe kerül az üzleti felhasználók számára is.

A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépének listájából – a legfrissebb eredmények a Top500 webhelyen, a németországi Heidelbergben tarott Nemzetközi Szuperszámítógép Konferenciával egyidejűleg jelentek meg – az is kiderül, hogy az elit Top 500-as rangsorban 119 darab Intel alapú rendszer – ez több mint kétszerese a hat hónappal ezelőtti listán található 56 rendszernek, és sokszorosa a három évvel ezelőtti mindössze három darabnak. A listán 19 Intel Itanium processzorcsaládra épülő rendszer található, szemben az előző rangsorolás két hasonló rendszerével.

Első alkalommal kerültek fel a listára mindössze 92 Intel processzort tartalmazó gépek. Ezek a legkisebb és legmegfizethetőbb árú rendszerek, amelyek sok egyedi rendszerrel szemben folyamatosan javítják a lista rendszereinek teljesítményét és csökkentik költségeit.

˝A HPC egyre jobban terjed˝ – jelentette ki John Davies, az Intel értékesítési és marketing csoportjának alelnöke. ˝Olyan cégek álltak be a világ legnagyobb tudományos intézményei és kutatási laboratóriumai mellé, mint a BP, a Lockheed Martin és a DaimlerChrysler: nagyteljesítményű, szabványos Intel processzorok és szoftverek használatával birkóznak meg a világ legbonyolultabb számítási kihívásaival. Ezekkel a nagyteljesítményű modellezési és kutatási rendszerekkel óriási üzleti előnyre tehetnek szert.˝

Az Intel Itanium 2 processzorcsalád első alkalommal tört be az első 10 közé. A richlandi (Washington állam) Pacific Northwest National Laboratory által használt HP rendszer a nyolcadik helyet szerezte meg a listán. Ami még fontosabb, a Lawrence Livermore National Laboratory által használt Intel Xeon processzor alapú cluster harmadik helyezett lett a listán, ezzel a clusterek eddigi legjobb eredményét érte el. A Linux Networx által készített cluster egy Quadrics belső kapcsolati rendszert használ. Az ehhez hasonló cluster-rendszerekről sok szó esik a héten a kaliforniai San Joséban tartott ClusterWorld kiállításon is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés