Connect with us

technokrata

Folyamatosan zuhan a DVD-írók ára

Laptop

Folyamatosan zuhan a DVD-írók ára

A DVD-író meghajtók ára az év eleje óta lényegében folyamatosan csökken, és egyedül az elmúlt hónapban több mint harminc százalékot zuhant, ami azt jelenti, hogy ezen nem is olyan rég még drága luxuscikknek tartott termékek ma már egyre több felhasználó számítógépében fellelhetők.

Összehasonlításképp, míg az idei év elején egy átlagos szolgáltatási körrel, illetve teljesítménnyel rendelkező DVD-RW, vagy DVD+RW meghajtóért még legalább 370-380 dollárt, vagyis mintegy 85 ezer forintnak megfelelő összeget kellett kifizetni, addig ugyanezen DVD-írók ára mára 160-170 dollárra, vagyis 35 ezer forintra csökkent, sőt egyes NEC gyártmányú DVD-írók ára még ennél is alacsonyabb.

A mindkét nagy formátumot támogató, tehát a DVD-R/DVD-RW, illetve DVD+R/DVD+RW szabványokkal egyaránt kompatibilis DVD-írók ára ugyancsak csökkent a közelmúltban, noha korántsem olyan jelentős mértékben, mint a fentebb említett, egyszerűbb képességű meghajtók ára. A márkásabb kétszabványos DVD-írókért az év elején 400 dollárt, jelen pillanatban pedig mintegy 305 dollárt kell fizetni, ezzel párhuzamosan pedig a másodvonalbeli gyártók hasonló termékeinek ára ugyanezen időszakban 370 dollárról 220 dollárra mérséklődött.

Elemzők szerint a DVD-írók árzuhanásának mozgatórugója nem más, mint az NEC, mely japán gyártó havonta immár akár egymillió darab, négyszeres sebességű meghajtókba szánt DVD chipet is képes legyártani. Ezzel szemben a konkurens Pioneer, Sanyo Electric, Philips Semiconductors, illetve a Ricoh havonta még csak 400 ezer, vagy ennél kevesebb ilyen DVD mikrochipet tud előállítani.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin