Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kritikus rendszereknél ne használjunk Linuxot?!

Laptop

A kritikus rendszereknél ne használjunk Linuxot?!

A neves Gartner elemzőcég azt javasolja, hogy minimalizálják a cégek a Linux használatát a fontos rendszerek esetében az SCO Group indította jogi felelősséget firtató eljárás bizonytalan kimenete miatt.

George Weiss, a Gartner egyik elemzője még májusban tett egy megállapítást, mely szerint: ˝Habár a Gartnernek fenntartásai vannak az SCO Linux/UNIX szerzői jogokkal kapcsolatos érdemeiről, mégsem lehet félvállról venni a várható következményeket. A Linux komplex, feladatkritikus rendszerekben való minimalizálását javasolja ezért a kutatócég az SCO állításainak igazolásáig, vagy egy esetleges bírósági döntésig [ami, ha odáig fajul az ügy, akár évek múlva születhet csak meg – a szerk.].˝.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a nagy nyilvánosság annyira nem tart egy, a nyíltforrású operációs rendszereket negatívan érintő eljárástól; mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy München város vezetése úgy döntött, az önkormányzat 14 ezer számítógépére Linuxot telepíttet. A Novell is kérdőre vonta az SCO állításainak helyességét, mivel szerinte még saját birtokukban vannak azok a szabadalmak, melyekről az SCO azt állítja, hogy valójában UNIX-technológiák.

Az SCO egyébként az IBM-et vette elsőként célkeresztbe, azzal vádolván a Kék Óriást, hogy szabadalomsértést követett el, amiért lehetővé tette, hogy a Linuxokban UNIX-os technológiák jelenhessenek meg. Az SCO állítása szerint ezen szabadalmak az ő tulajdonában vannak, s ezért 1 milliárd dolláros kártérítést kíván kapni az IBM-től. Ezek után hamarosan kiterjedt az egész linuxos világra a vita, az érintettek (Sun, HP, Red Hat, Lindows, Novell, SuSE és még Linus Torvalds is) sorban hozzászóltak a történtekhez. Az SCO ígéretett tett, hogy még ebben a hónapban nyilvánosságra hozza, a Linux mely kódrészleteiről van szó.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés