Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Matáv 2003. I. negyedévi eredményei – összefoglaló

Laptop

A Matáv 2003. I. negyedévi eredményei – összefoglaló

Kedvező eredmények a vezetékes és a mobil szegmensben az első negyedév során.

A Matáv csoport bevételei 2,8%-kal (euróban 3,0%-kal) 144,9 milliárd forintra (595,1 millió euróra) nőttek 2003. I. negyedévében, a 2002. év I. negyedévéhez képest, főként a magasabb mobil, adat és bérelt vonali bevételeknek köszönhetően, amit részben mérsékelt a nemzetközi bevételek (MakTel), az előfizetői és a forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 13,3%-kal 66,7 milliárd forintra emelkedett, ennek eredményeként igen magas, 46,0%-os EBITDA rátát ért el a vállalat.

A vezetékes szegmensben a bevételek lényegileg nem változtak, az EBITDA ráta csaknem változatlan, 40,3% volt. A mobil szegmensben a bevételek 8,4%-kal nőttek, döntően a magasabb forgalmi bevételeknek és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételek emelkedésének köszönhetően. Az EBITDA ráta 43,0%-ra emelkedett 2003. I. negyedévben. 2003. március végén a Westel 3,4 millió előfizetővel rendelkezett. Nemzetközi vizeken a Matáv bevételei 3,2%-kal csökkentek az általános makrogazdasági lassulás miatt Macedóniában, viszont az EBITDA ráta 55,9%-ot ért el. Költségcsökkentési erőfeszítései eredményeként az EBITDA 8,7 milliárd forintra emelkedett az egy évvel ezelőtti 6,5 milliárd forintról.

A csoportszintű üzleti eredmény 21,2%-kal 36,4 milliárd forintra nőtt. Ugyanakkor a nettó eredmény némileg mérséklődött – főként a magasabb pénzügyi költségek (árfolyamveszteség növekedése) miatt – és 19,0 milliárd forintot (78,1 millió euró) tett ki. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 44,8 milliárd forintra nőtt a magasabb EBITDA és alacsonyabb működőtőke-igény következtében (a készletek és kötelezettségek állományváltozása kedvezően, míg a vevőállomány változása kedvezőtlenül alakult), viszont a magasabb fizetett kamatok mérséklően hatottak. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 21,0 milliárd forintra mérséklődött, mivel 2003-ban nem hajtott végre akvizíciót és a beruházási szállítók állományváltozása is csökkentően hatott. 2003. I. negyedévben a nettó készpénz-kiáramlás 19,4 milliárd forint volt a folyamatos hitel-visszafizetések miatt.

A nettó adósság-állomány 80,3 milliárd forinttal csökkent 2002. március óta, így az eladósodottsági ráta (nettó adósság a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 36,6% volt, szemben a 2002. március végi 44,8%-os értékkel.

Straub Elek elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: “Csoportszinten pénzügyi szempontból jól kezdtük az évet. A vezetékes szegmensben a teljesen liberalizált piaci környezetben stabil bevételekről és gyakorlatilag változatlan EBITDA rátáról számolhatunk be. A verseny erősödésére válaszul számos – a fogyasztói szokásokhoz igazodó – tarifacsomagot ajánlunk ügyfeleinknek, melyek közül az időszak végére több mint 1 millió ügyfelünk választott. Korábbi létszámcsökkentési bejelentésünkkel összhangban, az anyavállalatnál 8%-kal lett alacsonyabb a létszám az elmúlt három hónap során, melynek eredményeként az egy alkalmazottra jutó vonalszám értéke 340-re nőtt (szemben a 2002. év végi 315-tel). A mobil előfizetői bázis növekedése várakozásunkkal összhangban lelassult, ezért némileg nagyobb hangsúlyt fektettünk az eredményességre, mint a piaci részesedés fenntartására. Ennek következtében az EBITDA a mobil szegmensben magas értéket ért el, ugyanakkor piacvezető pozíciónkat is sikeresen megőriztük. 2002-vel szemben az idei év elején már nem a készülékárak, hanem a forgalmi díjak kerültek a verseny középpontjába. A mobilpiac általános lassulása miatt az ügyfelek megtartására irányuló programok fontossága növekszik. Nemzetközi leányvállalatunknál, a MakTelnél negatívan hatott a bevételekre az ország makrogazdasági lassulása. Ugyanakkor szigorú költségcsökkentési intézkedésünknek köszönhetően a MakTel eredményességét meg tudtuk őrizni. Összességében a sikeres évkezdés alapján úgy vélem, hogy teljesítményünk összhangban lesz a 2003. évre kitűzött és közzétett céljainkkal.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés