Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még gyorsabb, még kisebb böngésző a Mozilla-tól

Laptop

Még gyorsabb, még kisebb böngésző a Mozilla-tól

A 2002 szeptemberében bemutatkozott Phoneix szintén Mozilla fejlesztés, legfőbb ismérve a Mozilla-böngészőnél kisebb méret, illetve a tovább optimalizált teljesítmény. Hamarosan újabb verzióval örvendezteti meg a Mozilla rajongókat a fejlesztő.

Az új tervek szerint a Mozilla felhagy az XPFE eszközkészlet alkalmazásával (mely korábban a böngésző felhasználói felületének létrehozásáért volt felelős), s a fő kódot a Phoneix projektből fogják átemelni. Ez az új böngésző az úgynevezett Extensible User Interface Language-re (XUL) alapozottan készül el. (Egyébként maga a technológia már négy éve létezik, 1999-ben jelentették meg a Netscape és a Mozilla fejlesztői. Nagy előnye, hogy a böngészőhöz szabványos webtechnológiákat rendel ahelyett, hogy platformfüggő kódnyelveket használna.)

Miért lesz váltás? A fejlesztők odafigyelnek böngészőjük használóinak igényeire, észrevételeire (bárcsak ez minden szoftverfejlesztő cégről elmondható lenne), s a már többször szóvá tett lassú és nagy kódot szeretnék kiváltani. ˝A Phoenix egyszerűen kisebb, gyorsabb és jobb – különösen erős az add-onok, azaz a bővítési mechanizmus tekintetében˝ – olvasható a fejlesztők véleménye. Kicsit bővebben kifejtve a második tagmondatot, azt az igényt látták meg a Mozilla fejlesztői, mely a különböző felhasználók különböző szokásaival jár: adott funkcióra lehet, hogy a böngészőt futtatók csak egy kis részének van szüksége.

A Phoenix felhasználásával átkerül annak Minotaurusz nevű e-mail kliense is, amely egyelőre a Thunderbird kódnevet kapta. Hasonlóképpen maga a végleges böngészőnév sem nyerte még el alakját – de szinte biztos, hogy nem Phoenix lesz (ennek elsősorban jogi akadályai vannak). A fejlesztők akkor jelentik majd be, amikor a megújult böngésző részletei hivatalosan is kikerülnek az Internetre.

Többnyire lelkes fogadtatásban részesítették az átlagfelhasználók a Mozilla terveit, a webfejlesztők azonban óvatosságra intenek. Alex Russell, a netWindows.org projektvezetője aggodalmát fejezte ki az XPFE elhagyása miatt, illetve szerinte a váltás nem fog zökkenők nélkül menni. Hogy kinek lesz igaza – hamarosan meglátjuk.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés