Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tévéadások nézése Opera böngészőn keresztül

Laptop

Tévéadások nézése Opera böngészőn keresztül

Ugyan az asztali számítógépekben használatos böngészők piacát egyértelműen uralja az Internet Explorer, a norvég illetőségű Opera új piacot hódíthat meg magának – azon felhasználókhoz juthat el, akik Interneten keresztül szeretnének ˝tévét nézni˝.

Mi kell egy televíziós adás nézéséhez? Napjainkban: egy televízió, egy antenna vagy egy kábel a szolgáltatóhoz (ez esetben még előfizetési díj is). Node így van ez már évtizedek óta – épp itt az ideje változtatni rajta. Eszerint a jövő ˝televíziózásához˝ elsősorban nem parabolaantenna kell majd, hanem egy Internet-előfizetés. Egyre jobban körvonalazódik az elképzelés, mely szerint vétek lenne nem kihasználni a szélessávú Internet-hozzáféréseket televíziózás céljából.

Ebben látta meg a nagy üzletet az Opera Software is, mely leginkább a nagy Internet Explorer gigász jelentette uralomra kínált alternatív böngészőjéről, az Opera-ról ismert. A cég bejelentése szerint egy olyan megállapodást hoztak tető alá a japán IP-televíziózás egyik fontos alakjával, a PlatC2-val, melynek eredményeként a norvég browser kerül majd felhasználásra az interaktív TV-boxokban. A beágyazott szoftverek terén a konkurens böngészőknek nagyobb lehetőségük van bizonyításra, mint az asztali PC-k környezetében – ezt bizonyítja a két cég között létrejött egyezség.

Nézzük kicsit részletesebben! A PlatC2 hivatalosan Broadband Terminal Boxának nevezett készülékében az Opera fogja biztosítani az összes szükséges alkalmazást és menüket – HTML formában, Java alkalmazásával és CSS révén. A kis készülék arra lesz képes, hogy dekódolja az MPEG-2 videofolyamot, akár egy aszimmetrikus digitális előfizetői vonalon, azaz ADSL-en keresztül is – mindezt azonban megvalósíthatja Fiber-to-the-Home (FTTH) kapcsolaton át is. Ráadásul nem csak interaktív műsornézést biztosít: navigálni is lehet vele majd a Weben keresztül, s akár e-mailt küldhet vagy webes űrlapokat is kitölthet birtokosa.

A megállapodás gazdasági részleteiről nem érkezett információ – ami nem is csoda, hiszen a (jelenleg ugyan kicsi, de nagy jövő előtt álló) piacon több mint 30 vállalat verseng a fogyasztók kegyeiért és a technológiák emberközelibbé hozásáért. Az elsősorban ázsiai és európai piacokon fejlődő szolgáltatás egyelőre csak körülbelül 110 ezer előfizető otthonában érhető el, de 2008-ra már 20 millió körülire taksálják azokat, akik IP-n keresztül néznek majd tévét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés