Connect with us

technokrata

rEVOLUTION Software: könyvelni nem, de nyilvántartani az EVÁ-ban is kell

Laptop

rEVOLUTION Software: könyvelni nem, de nyilvántartani az EVÁ-ban is kell

A saját kezűleg végzett nyilvántartással 50-500 ezer forint közötti összeg takarítható meg.

Január elsejével életbe lépett az egyszerűsített vállalkozói adó, az EVA. Az egyszerűsített adófajta választásával a nyilvántartási kötelezettségek nem szűntek meg, ezek elmulasztása az EVA körből való kizárást jelenti. Nyilvántartást kell vezetni legalább az EVA alapjába tartozó bevételekről, a különböző adókról és járulékokról, valamint a szigorú számadású nyomtatványokról. A rEVOLUTION Software EVA 1×1 pénzügyi nyilvántartó programja mindezek nyilvántartására és az APEH felé történő EVA-bevallás elkészítésének megkönnyítésére készült, használatával a korábban fizetett éves könyvelési költség jelentős hányada megtakarítható. Az EVÁ-tól függetlenül a program házi pénztárként is alkalmazható.

A Napi Gazdaság felmérése alapján az átlagos egyéni vállalkozó körülbelül nyolcezer forintot fizet havonta könyvelésért. A betéti társaságoknál a havi könyvelési alapdíj 6 és 20 ezer forint között van, abban az esetben azonban, ha alkalmazottja is van a cégnek, akkor ez az összeg még évi 20 ezer forinttal növekedhet alkalmazottanként. A kft-knél a könyvelési összeg 10-40 ezer forint közötti, ennek mértéke a számlamennyiségtől és a cégek tevékenységének jellemzőitől függ. Az árak nem alacsonyak, ennek ellenére az EVÁ-s cégek nem számíthatnak árengedményekre, mert a havi könyvelési díj eddig is csak csekély hasznot hozott az irodáknak. Ez főként az alacsonyabb forgalmú cégeknek és egyéni vállalkozóknak előnytelen, mert a könyvelési költségek aránytalanul nagyok lehetnek az EVÁ-ban fizetett adók és járulékok mértékéhez képest.

A rEVOLUTION Software EVA 1×1 szoftver használatával a bevételi nyilvántartást választó EVA-alany adózók minimális időráfordítással önmaguk vezethetik a nyilvántartást, hiszen a program úgy lett kialakítva, hogy maximálisan leegyszerűsítse és megkönnyítse a használatot. A szoftver nettó 7.920 forintos ára mellet egy egyéni vállalkozó 50-110 ezer forintot, a társas vállalkozások pedig fajtától és az alkalmazottak számától függően akár közel másfélmillió forintot is megtakaríthatnak az éves könyvelési költségeken.

Azoknak, akik az EVA adózási formát választották, csökkennek az adózással kapcsolatos adminisztrációs és nyilvántartási kötelezettségeik, de legalább háromféle nyilvántartást így is vezetni kell. Az EVA 1×1 pénzügyi nyilvántartó program az egyszerűsített adónemben előírt adatok rögzítését könnyíti meg, biztosítja a szigorú sorszámozású nyomtatványok nyilvántartását, továbbá tartalmazza mindazokat az adókat és járulékokat, amellyel összefüggésben az EVA-alany adózónak adómegállapítási, bevallási, fizetési vagy adatszolgáltatási kötelezettsége van. A program nyilvántartja az adózó valamennyi, az EVA alapjába tartozó bevételét. A cégek teljes körű pénzügyi nyilvántartásához hozzátartozik még az EVA 1×1 házi pénztára, amely a bevételekről és a kiadásokról tételes nyilvántartást vezet, és azokat bizonylatolja igény szerint. Ezeket a funkciókat egészíti ki az EVA-bevallás kimutatás, amelynek segítségével negyedéves bontásban nyomon követhető az EVA számított értéke, és ennek pénzügyi kiegyenlítése, illetve ennek alapján kitölthető az APEH felé az EVA bevallás.

December végéig 62.222 jelentkezés érkezett az APEH-hez az egyszerűsített vállalkozói adóra, ebből végül 59.792-t fogadott el. Ebből 35.913 egyéni vállalkozás, és 23.879 társas vállalkozás volt. Az egyéni vállalkozók közül az ügyvédi szolgáltatást végzők 6,2 százalékot, a könyvelők 5,1 százalékot, a biztonsági tevékenységet végzők 4,6 százalékot, míg a műszaki tervezéssel és tanácsadással foglalkozók 4,1 százalékot tesznek ki. A társas vállalkozások 77,7 százaléka betéti társaság, 16,3 százaléka pedig korlátolt felelősségű társaság volt, a fennmaradó részen ügyvédi jogtanácsosi irodák, a közkereseti társaságok, illetve szövetkezetek, munkaközösségek osztoznak. A jelentkezők 50 százaléka budapesti, illetve pest megyei. Az elutasított kérelmek oka 52,7 százalékban köztartozás volt. Az számok alapján az EVÁ-t jellemzően a szellemi tevékenységet végzők választották.

A Terminal megtudta, hogy a rEVOLUTION Software EVA 1×1 pénzügyi nyilvántartó programja jelenleg egyfelhasználós termék. Bódog Norbert ügyvezető igazgató elmondta: jelenleg nincs hasonló termék a piacon.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin