Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó PC-kből szuperszámítógép – egy új Linux segítségével

Laptop

Olcsó PC-kből szuperszámítógép – egy új Linux segítségével

Nagyobb számítási feladatok elvégzéséhez szuperszámítógépet, vagy legalábbis clusterbe szervezett számítógépeket használnak. Ez utóbbira nyílik lehetőség olcsó PC-k felhasználásával, köszönhetően a Clic nevű Linuxnak.

Francia fejlesztők egy csoportja olyan Linuxot fejlesztett ki, amely fürtözött környezetben való használatra készült. Jó pár hasonló operációs rendszer van már a piacon, mi ebben az újdonság? A Clic nevű OS arra készült, hogy több, csekélyebb számítási teljesítménnyel rendelkező PC-t kössön össze egy kvázi csúcskategóriás számítógéppé. Ráadásul a fejlesztők a nyílt forrású programok hívei, ezért a Clic bárki számára kipróbálható.

A Mandrake Software és a Bull együttműködésének eredményeként megszületett operációs rendszer segítségével alacsony költségű PC-kből is létrehozhatóvá válik egy ˝szuperszámítógép˝. A telepítés, az adminisztráció és a clusterek működtetése egy felület segítségével érhető el, így a számításigényes munkák könnyebben megvalósíthatók az anyagilag kevésbé jól álló kisebb cégek, szervezetek számára is.

Automatikus konfigurációs képességének köszönhetően viszonylag gyorsan működéskész állapotba lehet hozni a Mandrake Linux 9.0-ra alapuló operációs rendszert. Felszerelték egy 3D-s motorral is, amely a netjuggler nevet kapta – elsődleges célja azonban a nagy erőforrásokat igénylő számítások elosztása a cluster egyes elemei között. Vannak ugyan bizonyos megkötések (például egyelőre gyors Ethernet kapcsolat szükséges a zökkenőmentes munkához, illetve a SCSI meghajtókkal még hadilábon áll), de ez még csak a szoftver első változata, amit minden probléma ellenére ki lehet próbálni és használni lehet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés