Connect with us

Hirdetés

technokrata

A vezetéknélküli optikai egerek legnagyobb problémája – elmozdulási tehetetlenség

Laptop

A vezetéknélküli optikai egerek legnagyobb problémája – elmozdulási tehetetlenség

A farok- és golyónélküliség (˝impotencia˝?) együtt az egereknél olyan kihívás elé állítja a tervezőmérnököket, amelynek megoldása nem minden típusnál sikerül tökéletesen. Logitech vs. Microsoft – optika vs. optika. És a különbség…

Az egereknél ma használatos optikai érzékelési technológiát a Microsoft alkalmazta először IntelliMouse Explorer nevű egerében, IntelliEye néven. A technológia újdonsága az alátétként használható felület szabadságában rejlik, ugyanis immár nincs szükség raszteres egéralátétre – az érzékelő bármilyen fotóegyenetlen felületen működik. A megoldást az addigi raszterérzékelő optika helyett a megvilágításos-fényképezéses optika kifejlesztése jelentette. Az IntelliEye érzékelő egy megvilágított felületet fényképez le gyors ütemben egymás után, és a képek különbsége alapján számolja ki a mozgás irányát és sebességét, amelyet az egér CPU-ja feldolgozva az egér által generált egyéb más paraméterek (például gombok állapota) társaságában a szokásos csatoláson keresztül juttatja el a PC-nek.

Minthogy az egér folyamatos tápellátást kapott, a legnagyobb fogyasztású alkatrész, a felületmegvilágító LED fogyasztása nem jelentett problémát – azt mindössze az egység kímélése érdekében kapcsolta le (csökkentette fényerejét) az automatika bizonyos idő (néhány másodperc) elteltével. Az elemmel vagy akkumulátorral működő egereknél azonban nem elhanyagolható szempont az energiatakarékosság – a felületmegvilágító LED magas fogyasztása immár kritikus ponttá vált az áramforrás optimális kapacitáskihasználása szempontjából, ezért azt az egér inaktív időszakaiban feltétlenül rövid időn belül (! – a vezetékes megoldásnál alkalmazott néhány másodperc már sok) teljesen (!) ki kell kapcsolni.

Elmozdulási tehetetlenség

A kikapcsolási időhatár helyes megválasztása döntő fontosságú az egér használhatósága szempontjából, hiszen 1. túl hosszú idő esetében hamar kimerül az áramforrás, 2. túl rövid idő esetében pedig a legkisebb megtorpanásnál (vagy lelassulásnál – ez sok felületen szakaszos haladást jelent) kikapcsol a LED – az újabb megmozdításra való bekapcsolás aztán tehetetlenséget, vagyis elmozdulási veszteséget jelent. Egyik sem megengedhető.

A problémára igen érdekes megoldást dolgoztak ki a fejlesztők (például Microsoft vagy Logitech): amíg mozog az egér, az érzékelő teljes gőzzel működik, majd amikor megáll, a legnagyobb fogyasztást jelentő, felületmegvilágító LED lassuló frekvenciával elkezd villogni (a Logitech esetében ez 1500 villanás/s-tól 2 villanás/s-ig terjed), miközben a kitöltési tényezőt is fokozatosan eltolja az inkább világító állapottól az inkább sötét állapot felé. Ha az egér hosszú időn keresztül (néhány tíz másodperc) nem mozdul, a villogás teljesen megszűnik, és standby állapotba kerül az egység. Minél finomabb az átmenet a két végállapot között, annál jobb a kényelem/energiafogyasztás arány.

Az elmozdulási tehetetlenség mint jelenség vizsgálatának csak a nagyon rövid idejű megtorpanásoknál (például precíziós pozícionálás a Desktopon) van értelme – itt azonban akár nagyon komoly különbség is lehet egér és egér között. A Logitech már a 2000-ben megjelent Cordless MouseMan Optical esetében megoldotta azt az elmozdulási tehetetlenségi problémát, amely a Microsoft által 2002-ben kiadott Wireless IntelliMouse Explorernél tapasztalható. Ez azonban egyelőre nem hivatalos teszteredmény, ugyanis a tüzetesebb vizsgálattal meg kívánjuk várni ez utóbbi egér Bluetooth-csatolású testvérét is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés