Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kék gén Linux alatt – az IBM leendő szuperszámítógépe

Laptop

Kék gén Linux alatt – az IBM leendő szuperszámítógépe

A Kék Óriás Blue Gene névre keresztelt szuperszámítógépének megjelenése ugyan még odébb van, de a cégnél úgy döntöttek, hogy operációs rendszer gyanánt Linuxot fognak alkalmazni.

A 100 millió dolláros Blue Gene program eredménye 2005 végére, 2006 elejére érhet be, amikor is egy új IBM szuperszámítógép-család fog születni. A 65 ezer (!) processzort tartalmazó első monstrum, a Blue Gene/L egy petaflop teljesítménnyel fog rendelkezni, ezen óriási számítási sebességet pedig 16 billió byte-ot is raktározni képes memória fogja majd adatokkal kiszolgálni. A számítógépet jelenleg Linux-clusterekkel szimulálják.

Egyre többen használnak Linuxot, a nyíltforrású szoftvereket használók tábora dinamikusan növekszik – mind méretét, mind erejét tekintve. Mivel az IBM olcsóbbnak látta a szuperszámítógépet egy már meglévő operációs rendszerrel ellátni (ahelyett, hogy ők fejlesztettek volna egyet), a piac egyik leginkább elfogadott OS-e mellett döntöttek. Bill Pulleyblank, az IBM Szerverrendszer Kutató részlegének igazgatója elmondta, hogy elsődlegesen a nyíltforrású megközelítés miatt esett a választás a Linuxra. A Kék Óriásnál ugyanis előnyösnek vélik az egyre bővülő háttérrel rendelkező operációs rendszerrel kapcsolatos gyakori kommunikációt: a fejlesztők visszajelzései sokat segíthetnek az OS használhatóvá tételében.

Úgy tűnik, az IBM nem erőlteti tovább saját UNIX változatának, az AIX-nek terjesztését: a korábbi elképzeléssel szemben a szervervonalon egyre inkább Linuxot alkalmaznak a Kék Óriásnál is. Ennek nem csak gazdasági okai vannak: ezen számítógépekre könnyebb átültetni a Linux-alapú alkalmazásokat. Ugyanakkor a Linuxok ilyen nagygépes környezetben való alkalmazása további kutatásokat vetít előre, hiszen olyan funkciókra is szükség van, amelyek egy jóval egyszerűbb számítógépen nem jelentkeznek. Például előfordulhat, hogy arra van szükség: csak egy kiválasztott processzor férhessen hozzá a rendszer teljes erőforrásához; de sok párhuzamosan futó task közötti ütközések csökkentése is jelentős feladat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés