Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linux már nem csak a Windowsokra jelent fenyegetést

Laptop

A Linux már nem csak a Windowsokra jelent fenyegetést

A nehéz gazdasági helyzetben a cégek minden beruházásra szánt centet megpróbálnak a lehető legjobban felhasználni – ezért a drága operációs rendszerek felől egyre többen fordulnak az olcsó (vagy ingyenes) megoldások irányába. Ez a Windowsok mellett a UNIX-ot is egyre komolyabban érinti.

UNIX-os és windowsos szerverek – egy nemrég végzett felmérés szerint egyre csökkenő szeletet birtokolnak a Wall Street-i cégek által alkalmazott operációs rendszerek jelentette piaci szegmensben. A feladatkritikus operációs rendszerek biztonságossága mellett egyre fontosabb tényezőnek számít az a költség is, amibe egy ilyen rendszer kialakítása és karbantartása kerül.

Rick Carey, a Merrill Lynch vezető technológiai mérnöke szerint egyre növekszik azon emberek száma, akik így gondolkodnak. Szerinte a trend már elkezdődött, de tetőzni majd csak jövőre fog, amikor egyre többen ismerik fel a költségcsökkentés ezen módját. Természetesen a Linux még mindig jóval nehezebben használható az egyszeri felhasználó számára, asztali számítógépes környezetben, a nagy kiadásokat ezért szerveroldalról próbálják meg mérsékelni.

Egyik példája a folyamatnak maga a Merrill Lynch, ahol 50 duálprocesszoros Intel számítógép dolgozik fürtözött rendszerben, összetett elemzési folyamatokat végrehajtva. Több neves cég már jelenleg is besorolható ebbe a körbe: például a Morgan Stanley Group, a Goldman Sachs Group, a Credit Suisse First Boston Corporation stb. Az Észak-Amerikában található, tőzsdén érdekelt cégek jelenleg 7 százaléka használ Linuxot, azonban ez az érték 2002 és 2005 között minden évben átlagosan 22 százalékos gyarapodást fog elérni, jelentős piacokat szerezve a Windows 2000-es, NT-s és UNIX-os operációs rendszerektől.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés