Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sun: következő generációs adatközpontok

Laptop

Sun: következő generációs adatközpontok

A Sun a szeptember 17-18 között lezajlott San Francisco-i konferencián hozta nyilvánosságra következő generációs, N1 jelű adatközpontokkal kapcsolatos ütemtervét.

A Sun N1 kódnevű elképzelése összevonja az egymástól távoli informatikai erőforrásokat (szervereket, tárolórendszereket, szoftvereket és hálózati eszközöket), és lehetővé teszi, hogy azok egységes, hatékony entitásként működjenek. Az N1 koncepció a Sun húszéves tapasztalatán alapszik, amelynek eredményeként az N1 lesz a Sun következő generációs rendszerstratégiájának alapköve. Az olyan hálózat-centrikus számítástechnikai újítások, mint az NFS (Network File System), A Dynamic System Domains és a Sun ONE Grid Engine szoftver fognak segíteni a Sunnak, hogy az N1 architektúra összes előnyét élvezhessék a felhasználók.

Az N1 lényegesen hatékonyabb informatikai modellé fogja alakítani a hagyományos infrastruktúrákat, a használók aszerint fizetnek, ahogy növekednek, amennyit igénybe vesznek a rendszerből. A Sun az N1 termékeket fázisonként fogja a piacra bocsátani. Az első fázisban – virtualizáció – 2002-től kezdve az N1 alapvető infrastruktúrájának létrehozása zajlik. A második fázisban – szolgáltatások létrehozása – 2003-tól a szolgáltatások üzleti meghatározásának modellje (például e-banki tevékenységek), melynek során az N1 folyamatosan rendelkezésre bocsátja annak a virtuális számítógépnek a szükséges erőforrásait. A harmadik fázisban – irányelv-automatizálás – 2004-től kezdve az alkalmazásszintű szolgáltatások kezelését is automatikusa végzi majd az N1. Idővel a Sun olyan vezető Internet- és hálózati infrastruktúra-szolgáltatókkal kötött stratégiai együttműködések keretében is szállítani fogja az N1-et, mint a Cisco Systems, továbbá egyezségre fognak lépni a rendszerintegrátorokkal is – Cap Gemini, Enrst & Young, ED, Deloitte Consulting. Az Oracle, a BEA Systems, a BMC Software, a Computer Associates és az i2 szintén támogatják az N1 technológiai koncepciót, és készülnek a potenciális közös fejlesztésekre.

A hatékonyságnövekedéssel kapcsolatban a Sun bejelentett egy olyan desktop rendszert is, amely csökkenti a hagyományos irodai megoldások költségeit, miközben számottevően javítja a biztonságot. A Java Card autentikáció, a nyílt irodai szoftverek és a kereskedelmi hardver kombinálásával a Sun katonai szintű biztonságot tud szállítani, rendkívüli költségmegtakarítással. A vállalat kulcsrakész architektúráira jellemző teljesítmény, biztonság és gazdaságosság most végre megjelent a PC világában is. Az új desktop része a hardver, a Java Card technológia (az autentikáció Java alapú kártyával történik), egy teljeskörű, nyílt irodaiszoftver-csomag (OpenOffice), valamint egy kiszolgáló üzenetkezelési, azonosítási és portál célokra. Ehhez társul a biztonságosság, a vírusok és az általuk okozott károk és a helyreállítási költségek kiküszöbölése, valamint az, hogy alternatívát jelent a Microsoft-alapú dekstop vásárlásával szemben.

A rendszer jellemző komponensei az olcsó munkaállomás-hardver, számos nyílt forráskódú szoftver (Linux, Mozilla, OpenOffice, Evolution és a GNOME). Az új, Mad Hatter projektre keresztelt desktop megoldás várhatóan 2003-ban áll majd rendelkezésre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés