Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bluetooth vs. Wi-Fi

Laptop

Bluetooth vs. Wi-Fi

Mindkét technológia vezetékmentes kommunikációt kínál, mégis, mi a különbség kettejük között? Cikkünkből kiderül…

Bluetooth

1994 – a Bluetooth-szabvány létrehozásának éve. A definíció szerint a Bluetooth egy olyan, alacsony energiaigényű hálózati specifikáció, melynek hatótávolsága rövid (30 láb, durván 10 méter), átviteli sebessége pedig közepes (800 kilobit másodpercenként). Használatával vezetékmentes, úgynevezetett point-to-point ˝személyes˝ hálózatot biztosít PDA-k, notebookok, nyomtatók, mobiltelefonok és egyéb eszközök között.

Ezen technológia bárhol használható, ahol rendelkezésre áll legalább két olyan eszköz, mely Bluetooth-képes. Azaz anélkül lehet például egy nyomtatóra adatot küldeni egy noteszgépről, hogy azok fizikai kapcsolatban lennének.

Alkalmazása lassan terjed, bár néhány gyártó (például az IBM Thinkpad 30-asában) már alkalmazza a beépített Bluetooth-kapcsolódást, s a Palm PDA-k számára is elérhető (130 dolláros áron) egy olyan bővítőslot, ahova Bluetooth-kártyát lehet helyezni. Többségük azonban (egyelőre sajnos) idegenkedik a technológia használatától.

Wi-Fi

A Bluetooth-nál jóval fiatalabb vetélytársa, a Wi-Fi tulajdonképpen az IEEE 802.11b sepcifikációt rejti maga mögött. A Wireless Ethernet Compatibility Alliance által létrehozott technológia első, termékekben való alkalmazása 1998-ban következett be és azóta széles körben elterjedt. Elsősorban vállalati vezetéknélküli LAN és WAN kapcsolatokhoz használják, amelyet a Bluetooth-nál jóval nagyobb adatátviteli sebessége (11 megabit másodpercenként) révén biztosít.

Tízszerese, azaz közel 100 méter (300 láb) a technológia hatótávolsága, tehát maximum ilyen messze lehet egy Wi-Fi hálózati node-tól egy noteszgép vagy PDA. Ezen tulajdonságainak köszönhetően jóval szélesebb körben alkalmazzák a noteszgépgyártók, mint a Bluetooth-t. Fejlesztés tekintetében is előrébb jár: a tavalyi év végén jelentették be az IEEE 802.11a specifikációt (azaz a Wi-Fi5-öt), melynek adatátviteli sebességé jócskán megnőtt elődjéhez képest: 54 megabitet tud továbbítani másodpercenként.

A különbség

A fentiekből is látszik, hogy mi a különbség a két technológia között: a Bluetooth inkább kisebb adatok rövid távú eljuttatására használatos; az egyes mobil eszközök kis magánhálózatát képes létrehozni. A Wi-Fi azonban komplett számítógépeket kapcsol egy vezetékmentes, lokális hálózatba, vagy akár az Internetre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés