Connect with us

Hirdetés

technokrata

A CD új konkurenciája

Laptop

A CD új konkurenciája

Az Iomega olyan meghajtót dobott piacra, mely képes 750 MB-os lemezeket is kezelni – nagy részesedést azonban valószínűleg nem fog tudni megszerezni a CD elől.

A San Diego-i székhelyű Iomega bemutatta korábbi eszközénél gyorsabb, 750 MB-os kapacitású lemezeket is fogadni képes Zip-meghajtóját. Az USB 2.0 csatoláson keresztül a PC-vel összeköthető külső meghajtó már most elérhető, de az Iomega tervezi egy Firewire típusú modell bejelentését is. Az előbbi ára 180 dollár, míg ez utóbbié 200 dollár lesz. Egy lemez ára 15 dollár, nyolcas csomagolásban 12,5 dollár.

Kérdés azonban, hogy van-e létjogosultsága az 1994-ben született meghajtónak. Hiszen az írható (és újraírható) CD-k illetve a CD-írók árának nagymértékű csökkenése és ezen eszközök elterjedése sokat rontott a Zip-drive piaci pozícióján. A DVD-k terén uralkodó kompatibilitási problémák gátolta fejlődés egyelőre még nincsen nagy hatással az Iomega eszközére, de ennek megoldása után elég nagy az esélye, hogy eltűnik a süllyesztőben. Hiszen még a jelenlegi, 750 MB-os Zip-lemezek sem vehetik fel a versenyt kapacitás terén a 4,7 GB-os tárral rendelkező DVD-kkel szemben.

Ennek a trendnek megfelelően a Zip-meghajtók a piac mindössze 2,5 százaléka felett rendelkeznek (az 1999-es év csúcsidőszaka is csak 10 százalékos részesedést jelentett), míg az optikai lemezeket kezelő meghajtók döntően uralkodnak: a CD- és a DVD-ROM-ok a piac 51, a CD- és DVD-írók 45 százalékát tudhatják maguk mögött.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés