Connect with us

technokrata

Még idén olcsóbb LCD-k

Laptop

Még idén olcsóbb LCD-k

Hamarosan több LCD-t szállítanak, mint katódsugárcsöves monitort.

Hamarabb növekedhet a nagyméretű LCD-k szállítási üteme, mint ahogyan azt korábban előre jelezték. A texasi DisplaySearch módosította előrejelzését, a cég szerint a 10 colnál (25 centiméternél) nagyobb képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzők korábbi áremelkedése is mérséklődhet, sőt, akár negatív irányba is átcsaphat.

Ezen típusú kijelzőket leginkább notebookokban, illetve vékony paneles monitorokban alkalmazzák. Árváltozásuk így igen jelentős mértékben kihathatnak a notebook-piacra, hiszen egy noteszgép árának jelentős részét az LCD adja. Ross Young, a DisplaySearch elnöke azért módosította az előrejelzéseket, mert úgy látszik, a főbb gyártók ötödik generációs gyárai még az idén elkészülnek, aminek jelentős termelés- és raktárkészlet-növekedés lesz az eredménye (a 2002-es év folyamán 55 százalékra becslik a tavalyi évhez képest a szállítások ütemének növekedését).

Az LG Philips, a Samsung, a Quanta és az AU Optronics az év vége felé kezdi meg szállításai fokozását, amelyet az új gyárak fejlettebb gyártástechnológiája tesz lehetővé. Ennek köszönhetően végre kielégülhet az LCD panelek iránti kereslet, amely jelenleg jóval nagyobb, mint amennyit a gyártók ki tudnak szolgálni (többek között ez is az oka a jelenlegi magas LCD-áraknak).

A tavalyi évhez képest idén 79 százalékkal, 20,3 milliárd dollárra bővül a folyadékkristályos kijelzők piaca. Ehhez hozzájárul az iparágba való befektetések folyamatos növekedése is, amely jövőre összesítve eléri a 9 milliárd dollárt. A DisplaySearch kimutatása szerint a korábban jósolt 2005-ös év közepe helyett már 2004 második felében bekövetkezhet az, hogy az LCD monitorok szállítás tekintetében felülmúlják a hagyományos CRT (katódsugárcsöves) monitorokat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin