Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ismét tiltott területen a VIA

Laptop

Ismét tiltott területen a VIA

A főként alaplapi chipkészleteiről ismert VIA Technologies sem akar kimaradni az új P4-ek támogatóinak sorából. A kérdés csak az, hogy az Intel vajon mit szól majd ehhez?

A pillanatnyilag is komoly vitákat kirobbantó, valamint kilátásba helyezett pereket előre vetítő Pentium 4 processzorok támogatására tervezett VIA chipsetek családja tovább bővült.

Az Intel szerint a már korábbról ismert P4X266 és P4X266A chipsetek gyártására sem jogosult a VIA, lévén licenc joga nincs rájuk. A most bejelentett újdonság még annyival növeli a tétet, hogy az 533 MHz-es FSB licencelésére is szükség lenne hozzá, ugyanis a P4X266E már a Pentium 4 processzorok legújabb tagjainak támogatására készült. Az ezen a piacon érdekelt gyártók közül egyébként csak a SiS fogadta el, hogy a nagyobb sebességű busz licencét is meg kell vásárolni. A VIA véleménye szerint azonban az új rendszerbusz lényegében azonos a korábbi, 400 MHz-es típussal, így licencét megvásárolni szükségtelen.

A 400 MHz-es FSB-t is támogató lapkakészlet mellett DDR memória üzemeltethető. Az alacsonyab rendszerbusz támogatottsága lehetővé teszi a korábbi P4 változatok, valamint az új, Socket 478-as Celeronok használatát. Az ilyen chipsetre épülő alaplapok további extrái között szerepelhetnek USB 2.0 csatlakozások, valamint ATA-133 támogatás, mindez csak a választott déli híd típusától függ.

A bevezetőben felvetett kérdés belátható időn belül megválaszolatlan marad. A most bemutatott újdonság jelentős elterjedését egyedül az Intel ellenlépéseitől tartó alaplapgyártók akadályozhatják meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés