Connect with us

Hirdetés

technokrata

Programozható Sony robotkutyák

Laptop

Programozható Sony robotkutyák

A Sony nemsokára ingyenesen elérhetővé tesz az Aibo robotkutyák tulajdonosai számára egy olyan szoftvert, melynek segítségével a robotállatot új trükkökre lehet megtanítani.

A tervek szerint a jövő hónaptól lesz elérhető az Aibo-tulajdonosok számára az OPEN-R nevű, otthoni használatra teljesen ingyenes szoftverfejlesztői környezet (SDK), melynek segítségével a robotkutyák viselkedése teljes mértékben testreszabható.

Mindeddig az Aibo különböző tudású változatai csak a gyártó által beprogramozott dolgokat voltak képesek végrehajtani, noha egyes megszállott Aibo-gazdáknak már sikerült meghackelniük a robotkutyák szoftverét, és módosításokat is véghez tudtak vinni bennük.

Az 1999-ben piacra került Aibo robotkutyákhoz később az Internetről különféle nem hivatalos programokat is le lehetett tölteni, ezek segítségével pedig ”agymosást” lehetett végrehajtani a roboton (az egyik ilyen program például táncolni tanította az Aibo-t).

Valamilyen oknál fogva azonban a Sony hadat üzent a Világhálón fellelhető nem hivatalos robotkutya-módosító programoknak, mivel azok állítólag a gyártó szabadalmazott és titkos kódjait tartalmazták. Ennek eredményeként hivatalos úton számos weboldalról eltávolíttatta ezeket, de a jövő hónapban végre elérhető lesz a hivatalos SDK, amelynek segítségével C++ kódokon keresztül vezérelni lehet majd az Aibo-kat. A gyártó állítólag egy külön fejlesztői weblapot is életre kelt majd, ahol a fejlesztők megoszthatják egymás között meglévő Aibo kódjaikat.

A Sony az Aibo robotkutyák első generációjának megjelenése óta több mint százezer darabot értékesített a különböző típusokból, melyek ára tudástól függően 1000-2000 dollárig terjed.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés