Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mire képes számítógépünk?

Laptop

Mire képes számítógépünk?

Talán nem is tudjuk, mire képes valójában számítógépünk. Ennek kiderítésére több tesztprogram is létezik, s a napokban látott napvilágot az egyik, szemnek talán leginkább meggyőző példány.

Számítógépünk teljesítményét többféle módon is lemérhetjük, attól függően, hogy az egész konfiguráció tudására, vagy csak egyes eszközök képességére vagyunk kíváncsiak. Az egyik legelterjedtebb mérési módszer a videokártya-processzor egyidejű tesztelése. A 3 dimenziós teljesítmény ugyanis csak egy, az adott kártyához elég erős processzorral jön ki igazán, míg egy izmos processzor megfelelő grafikus kártya nélkül ”csak” szövegszerkesztésre és internetezésre alkalmas.

Az egyik legnépszerűbb szoftver a témában a MadOnion cég 3DMarkja, mely már több verzióban is napvilágot látott, követve a hardver (és szoftver) fejlődés irányát. Emellett még több, igen látványos mérőprogram is rendelkezésre áll a teljesítményteszt(ek)re éhes felhasználóknak, ezek egyike a Codecult cég által nemrégiben megjelentetett CodeCreatures.

A szoftver már a DirectX 8.1-es változatára épül, ennek megfelelően tudja mérni az adott videokártya által támogatott vertex és pixel shader effektusok teljesítményre gyakorolt hatásait is. Plugin rendszerű architektúrájával a program motorja bármikor könnyedén bővíthető, amennyiben újabb utasítások, technikai megoldások látnak napvilágot. Magát a CodeCreatures motort egyébként nagy részben C++ nyelvben írták, de egyes elemeket assemblerrel optimalizáltak a megfelelő teljesítmény érdekében.

38 MB a program mérete, ami nem csekély, ám egyúttal jelzi komolyságát is. Hardverigénye sem alacsony: 512 MB RAM, valamint olyan videokártya, ami rendelkezik hardveres pixel shaderrel (például a Geforce 3-as vagy 4-es család vagy az ATI Radeon 8500-a). Működéséhez a Windows Me/2k/XP operációs rendszerek egyikére van szükség.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés