Connect with us

technokrata

PMA: Új Canon professzionális, tükörreflexes, digitális fényképezőgép

Laptop

PMA: Új Canon professzionális, tükörreflexes, digitális fényképezőgép

A Nikon mellett a Canon is lecserélte régebbi professzionális digitális fényképezőgépét. Az új Canon fényképezőgépben a Nikonnal ellentétben nem CCD, hanem CMOS érzékelő található.

A Canon EOS-D30 igen közkedvelt típus volt a digitális gépeket is használó profi fotósok körében. Ez nem véletlen, hiszen remek minőségére soha nem lehetett panasz. Az idő múlásával azonban várható volt, hogy ezt a nagyszerű gépet hamarosan egy új, nagyobb felbontású, tükörreflexes gép követi. Mikor, ha nem most, a PMA idején (Photo Marketing Association Annual Show – Orlando).

A Canon EOS-D60 is a D30-as vázra épül. Belsejében 6,3 Mpixeles, 22,7×15,1 mm-es CMOS érzékelő dolgozik, így közelítőleg 1,6x-es fókusztávolság-szorzóval számolhatunk. A legnagyobb felbontású fotó 3072×2048, a közepes 2048×1360, a legkisebb 1536×1204 pixeles lesz. Az elődjéhez képest jobb LCD-t, jobb autofókusz-rendszert (főleg kis fénymennyiség esetén), rövidebb expozíciós késleltetést, több megjelenített információt a keresőn és háttérvilágítású felső LCD-t kapott az új gép. Ezen kívül újdonság még, hogy a keresőn a 3 fókuszpont közül a kiválasztott kiemelten látható. A legnagyobb érzékenységet ISO1000-re csökkentették (A Canon EOS-D30 és a versenytárs Nikon D100 ISO1600-ig használható). A nagyobb felbontás nem jelenti azt, hogy nem képes továbbra is biztosítani a 3 kép/mp-es sorozatfényképezést. A gyors és nagy belső memóriának köszönhetően továbbra is használhatjuk ezt a sebességet, akár 8 teljes felbontású képig.

Az elkészült fotókat Compact Flash Type I vagy Type II kártyára menthetjük. Érdekességnek számít, hogy egyszerre menthetünk JPEG és RAW formátumban is, így a képek megtekintése és kiválogatása gyorsan megtörténhet a JPEG file-okból, majd a további utómunkákhoz felhasználhatjuk a veszteségmentesen tömörített CRW (Canon Raw formátumú) file-okat. A 3072×2048 pixeles fotók normál tömörítés esetén 1,3 MB, fine módban 2,5 MB, RAW formátumban 7,4 MB körüli méretűek.

A fókuszálás megkönnyítéséhez természetesen segédfény is használható, mely 28 mm-nek megfelelő fókusztávolság esetén 3,8 méterig hatásos. A segédfény automatikusan (de letilthatóan) bekapcsol kevés fény esetén (4 Fé-nek megfelelő alatt).

A zársebesség 30 mp és 1/4000-ed mp közötti lehet. A leggyorsabb vakuszinkron 1/200-ad mp (a Nikon D100 esetében 1/160-ad mp). A hátsó LCD 1,5”-os, 114 ezer pixel megjelenítésére alkalmas. A fényképezőgép 780 gramm tömegű, méretei: 150x107x75 mm. Márciustól lesz kapható Európában.

A Canon EOS-D60 talán egy hajszálnyival jobbnak minősíthető a Nikon D100-nál, de ez a különbség bizonyos esetekben szinte elhanyagolhatóvá csökken.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu