Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a GeForce 4!

Laptop

Megjelent a GeForce 4!

Hosszas várakozás után végre bemutatták az Nvidia új zászlóshajóját, a GeForce 4-et.

Hetek óta a figyelem középpontjában állt a legújabb GeForce kártya. Vannak, akik megpróbálnak rivalizálni vele, vannak, akik megpróbálják kisebbíteni érdemeit, de a legvégén úgyis a vásárlók döntenek. Az Nvidia mindenesetre igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy videókártyája kedvező fogadtatásra találjon (kivéve talán a csúcskategóriás verziók árát). A korábban már kiszivárgott jellemzők mellett lássuk, miről ismerszenek meg az új modellek!

Maga a GeForce 4 Ti chip 63 millió tranzisztort tartalmaz (a GeForce 3-as ”csak” 57 millióval rendelkezik, az Athlon XP pedig ”csak” 37,5 millióval ) és 150 nanométeres gyártási eljárással készül. Vertex shadere megegyezik a GeForce 3-ban használttal, de ebbe a chipbe 2-t raktak az Nvidia mérnökei. A Z-buffer tömörítési eljárása veszteségmentes méretcsökkentést tesz lehetővé, méghozzá 8:1-hez arányban.

A GeForce 4 MX háromdimenziós megjelenítéséért felelős chiprészletet egy az egyben a GeForce 2 MX-ből emelték ki. Órajelenként két pixel megjelenítésére képes, sem pixel, sem vertex shaderrel nem rendelkezik (legfeljebb szoftveres úton lesz majd ez megvalósítható). Amivel több ez a chip a Ti-nél, az a hardveres MPEG-2 dekóder jelenléte (az Nvidia azzal indokolta ezen döntését, hogy a GeForce 4 MX notebookokban is alkalmazható alacsonyabb energiafelvétele miatt, az asztali gépekben viszont az izmosabb processzorok át tudják vállalni ezt a terhet a kártyától). GeForce 4 Go lett a hordozható számítógépekbe való kártya neve, ebből két példány létezik, a 440-es és a 420-as.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés