Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Palm bemutatta új operációs rendszerét

Laptop

A Palm bemutatta új operációs rendszerét

A Palm kedden, a San Jose-i PalmSource konferencián bemutatta zsebgépes operációs rendszere, a Palm OS legújabb, 5-ös verzióját, valamint bejelentette a Palm OS-szel foglalkozó részlegének névváltoztatását.

Bár a Palm OS 5 végleges változatának megjelenésére nyár elejéig még várni kell, a fejlesztők számára már most elérhető lesz ennek tesztváltozata, így már a hivatalos megjelenés előtt megkezdődhet a programok fejlesztése az új platformra. Mint ismeretes, a Palm cég nemrég különválasztotta PDA-hardverekkel és az operációs rendszer fejlesztésével foglalkozó üzletágait, ma pedig bejelentette, hogy a PalmOS-szel foglalkozó leányvállalat a jövőben a PalmSource Inc. nevet fogja viselni.

A Palm új operációs rendszere az ARM-alapú processzorokat fogja támogatni, de a régi programok nagy részét is futtatni lehet az új OS alatt – emuláció segítségével (a Palm várakozásai szerint a régi programok mintegy 80 százaléka lesz használható, a maradék 20 százalék nem szabványos technikákat tartalmaz, a jelenleg alkalmazott Motorola Dragonball processzor jobb kihasználása végett).

Lássuk milyen újdonságokkal is szolgál az 5-ös Palm OS! Egyrészről növelték a biztonságot, az új változat ugyanis rendszerszinten tartalmaz 128 bites, RC4 algoritmuson alapuló titkosítást. Az új változat képes lesz digitális hangrögzítésre és lejátszásra is, valamint támogatja a nagyobb felbontású érintőkijelzőket (maximum 320×320 pixel) és a Bluetooth mellett a 802.11b vezetéknélküli hálózati szabványt is. Kevésbé jelentős újdonság, hogy az új Palm OS-ben is cserélgethetők lesznek a theme-ek, azaz a Pocket PC-hez hasonlóan testreszabható lesz a háttér, a menük színe stb.

A bemutató óta napvilágra került beszámolók szerint egyébként az új operációs rendszeren még kevéssé érződik az, hogy a Palm felvásárolta a Be céget (ennek kapcsán ugyanis a gyártó bejelentette, hogy jövőben megjelenő operációs rendszerei számos Be technológiát is tartalmaznak majd). A Palm OS 5 tesztváltozata a fejlesztők számára elérhető a cég weblapján, végleges verziójának megjelenése pedig nyár eleje tájékán várható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés