Connect with us

Hirdetés

technokrata

A magyar gyógyszertárak Internet-használati szokásai

Laptop

A magyar gyógyszertárak Internet-használati szokásai

A GKI-Webigen-Sun felmérése szerint a közforgalmú gyógyszertárak még nem használják ki a Világháló nyújtotta lehetőségeket.

A közforgalmú gyógyszertárak esetén a 2019 kérdőívből 135 darabot (6,7%) küldtek vissza. Az éves (2000. évi) árbevétel alapján a reprezentáltság 4,2%, ami arra enged következtetni, hogy a válaszadók többsége az alacsonyabb árbevételű gyógyszertárak közül került ki.

Gyógyszertárak esetén Internet-kapcsolat jellegét tekintve a kapcsolt modemes hozzáférés aránya a legmagasabb, míg a gyorsabb adatforgalmat biztosító szélessávú hozzáférések közül az ISDN a legnépszerűbb.

A gyógyszertárak 48%-ának a számítógépparkja 3 évnél fiatalabb, míg 44%-a gépparkját 3 és 6 év között vásárolta. A felmérés során kapott eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a nagyobb árbevételű gyógyszertárak gépparkja kezd ”elöregedni”.

Az intranet ellátottság még kedvezőtlenebb képet mutat, mint az Internet-hozzáférés. A válaszadó gyógyszertárak 48%-a rendelkezik belső számítógépes hálózattal. Az alacsony ellátottság oka lehet, hogy a 2-4 főt foglalkoztató gyógyszertárak a méretükből adódóan nem látják ennek szükségességét.

Az árbevétel alapján a gyógyszertárak 74%-ában a gyógyszerészek több mint 60%-a használ PC-t. Az Internettel is ellátott PC-t a gyógyszerészek kevesebb mint 30%-a használja a gyógyszertárak 51%-ában.

A válaszadók nagy aránya úgy véli, hogy az Internet elterjedése egyáltalán nem fogja növelni a gyógyszertáruk forgalmát (34%), míg 19% gondolja úgy, hogy növelni, vagy jelentős mértékben fogja növelni.

A honlap-ellátottság jelenleg nagyon alacsony a gyógyszertárak körében. Az országban kevesebb, mint 10% rendelkezik honlappal. A válaszadók véleménye szerint a honlap elsősorban az általános információk elérésére, gyógyszerkészítmények ismertetésére, megelőző szolgáltatások elérésére, egyéb készítmények és áruk ismertetésére biztosít lehetőséget. A válaszadó gyógyszertárak 3%-a jelezte, hogy élnek a weboldalon történő megrendelés lehetőségével. Összességében a gyógyszerészek egyelőre nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel és megelégednek az információközlő weboldallal.

A felmérés során megvizsgálták azt is, hogy a gyógyszerészek mire és milyen gyakran használják az Internetet és az intranetet. A gyógyszerészek a leggyakrabban adminisztráció lebonyolítására, a gyógyszergyártókkal és -kereskedőkkel való kapcsolattartásra, beszerzésre és magáncélú használatra veszik igénybe. Heti rendszerességgel a szakmai oldalak és információk letöltésére és magáncélra, míg havi egy alkalommal adatbázisok letöltésére alkalmazzák. A gyógyszerészek többsége viszont soha nem használja az Internetet a háziorvosokkal, a járóbeteg ellátókkal, a vevőkkel, vagy az OEP-pel való kapcsolattartásra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés