Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

Viva floppy!

A Sony úgy döntött, továbbra is támogatni fogja a floppy-lemezeket, s nem hagyja új tag nélkül a floppy-kat is támogató eszközeinek családját.

Sony legutolsó, floppy-lemezeket is támogató digitális fényképezőgépét közel egy éve jelentette be (2001. február 9-én). A Mavica FD sorozat majd egy éves magára hagyása olyan érzést kelthetett, mintha ez a család már további fejlesztésekre nem számíthatna. A Sony azonban nem így gondolta, hiszen most egyszerre két új, Mavica FD sorozatba tartozó fényképezőgéppel lepte meg a vásárlókat, egy 1,2 Mpixelessel és egy 2,1 Mpixelessel.

A Mavica FD sorozatú Sony digitális fényképezőgépek egyik érdekes tulajdonsága, hogy nem csak MemoryStickre képesek a kész képeket menteni, hanem floppy lemezekre is (erre utal az FD jelölés). Ez két évvel ezelőtt igen kellemes tulajdonságnak számított, hiszen akkoriban a memóriakártyák árai igen borsosak voltak, ráadásul a Sony mindig is jelentősen nagyobb áron adta a MemoryStickjét, mint amilyenek a konkurens CompactFlash, vagy SmartMedia kártyák árai voltak. Jelenleg azonban megkérdőjelezhető a floppy lemezek használatának előnye. Ez egyrészt a floppy-k nem megfelelő adatbiztonságával (sajnos napjainkban igen sok selejtes floppy lemezzel találkozhatunk, amelyek adatbiztonság terén a nullához konvergálnak), másrészt a kétmillió pixeles 1600 x 1200 képpontos fotók nagy méretével indokolható. A régi időkben egy floppy lemezre az akkori 640 x 480 pixeles képekből akár nyolcat-tizet is elhelyezhettünk, de gondoljunk csak bele, egy 2 Mpixeles kép közepes tömörítéssel is 500-600 kB. Ezáltal egy lemezre mindössze két közepes minőségű 2 Mpixeles kép helyezethető, ami erősen megkérdőjelezi a használatának jelentőségét. Természetesen az 1,3 Mpixeles gép esetén hatékonyabban használható a floppy lemez.

A Sony Mavica FD100 1,2 Mpixeles felbontású, ami 1280 x 960 pixeles képek készítését teszi lehetővé. Optikájával 3x-os zoom-ot használhatunk. A gép februártól lesz kapható, 400 dollárért.

A Sony Mavica FD200 már 2,1 Mpixeles felbontással ”büszkélkedhet”, mely 1600 x 1200 képpontos fotók készítését teszi lehetővé. Ennek a gépnek is 3x-os optikai zoomra alkalmas optikája van. A CCD-ből érkező analóg jelet az FD200 12 bites kvantálással digitalizálja, ami megfelelő dinamikát kölcsönöz a képnek. A fényképezőgéppel nem csak állóképeket, de MPEG mozgóképeket is készíthetünk.

Mindkét fényképezőgépet a Sony InfoLithium technológiájú Lítium-ion akkui táplálnak. A képek átmentéséhez USB-t használhatunk (ha nem a floppy-lemezre fényképeztünk).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés