Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vezetékkel vagy anélkül: Bluetooth kilátások

Laptop

Vezetékkel vagy anélkül: Bluetooth kilátások

A vezetékek képviselik az elektronikai iparban a szükséges rosszat: ha sok van belőlük, nehézkes kezelni és mozgatni az eszközöket. Teljesen ugyan nem lehet kiküszöbölni a kábelezést, de a vezetéknélküli technológiával sok helyen könnyebbé válhat a munka. Kérdés, milyen jövő vár a Bluetoothra.

A Bluetooth technológiát alkalmazó eszközök száma kezdi elérni azt a kritikus tömeget, ami a vezetéknélküli technika piacának igazi beindulásához szükséges. Korábban dinamikus növekedést jósoltak, azonban a 802.11b szabvány megjelenése nyomán az elemzők kétkedésüknek adtak hangot, miszerint képes lesz-e a két technológia egymás mellett élni. Ráadásul a 802.11b szabvány ugyanazt a frekvenciát (2,4 GHz) használja, mint a Bluetooth.

A Bluetooth még 1998-ban debütált, de csak lassan terjed. Indulásakor azt jósolták, hogy 2001-re már széles körben alkalmazzák majd, ezek a becslések most elcsúsztatják ezt a dátumot. A technológia jellemzői 1998-ban figyelemreméltóak voltak: megközelítőleg 10 méter távolságban és 1 Mbps nagyságú átviteli sebességgel képes kommunikálni, vezeték nélkül összekötve két eszközt. Alkalmazási területei túlléptek a számítástechnika keretein: a notebookok és a printerek világából lassan bevonult a digitális kamerák és a mobiltelefonok közé is.

Megközelítő adatok szerint idén 4 millió Bluetooth chipet szállítottak le a megrendelőknek. Előrejelzések szerint beindul a piac, jövőre már 36 millió darabot, 2003-ban pedig 186 milliót fognak értékesíteni. Optimista jóslatok szerint 2005-re ez az érték már valahol 780 millió környékén lesz. Van aki ezt másfélmilliárdnyira taksálja, de ez túlzásnak tűnik, figyelembe véve a gazdaság lassuló produktivitását, vagy a Microsoft azon döntését, miszerint a Windows XP eredeti verziója nem támogatja a Bluetooth-t.

A PC-gyártók között az IBM, a Toshiba és a MicronPC használja leginkább a technológiát, főként a mobil számítástechnikában. A Microsoft jövő nyárra tervezi Windows XP operációs rendszerét felkészíteni a Bluetooth támogatásra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés