Connect with us

technokrata

Vezetékkel vagy anélkül: Bluetooth kilátások

Laptop

Vezetékkel vagy anélkül: Bluetooth kilátások

A vezetékek képviselik az elektronikai iparban a szükséges rosszat: ha sok van belőlük, nehézkes kezelni és mozgatni az eszközöket. Teljesen ugyan nem lehet kiküszöbölni a kábelezést, de a vezetéknélküli technológiával sok helyen könnyebbé válhat a munka. Kérdés, milyen jövő vár a Bluetoothra.

A Bluetooth technológiát alkalmazó eszközök száma kezdi elérni azt a kritikus tömeget, ami a vezetéknélküli technika piacának igazi beindulásához szükséges. Korábban dinamikus növekedést jósoltak, azonban a 802.11b szabvány megjelenése nyomán az elemzők kétkedésüknek adtak hangot, miszerint képes lesz-e a két technológia egymás mellett élni. Ráadásul a 802.11b szabvány ugyanazt a frekvenciát (2,4 GHz) használja, mint a Bluetooth.

A Bluetooth még 1998-ban debütált, de csak lassan terjed. Indulásakor azt jósolták, hogy 2001-re már széles körben alkalmazzák majd, ezek a becslések most elcsúsztatják ezt a dátumot. A technológia jellemzői 1998-ban figyelemreméltóak voltak: megközelítőleg 10 méter távolságban és 1 Mbps nagyságú átviteli sebességgel képes kommunikálni, vezeték nélkül összekötve két eszközt. Alkalmazási területei túlléptek a számítástechnika keretein: a notebookok és a printerek világából lassan bevonult a digitális kamerák és a mobiltelefonok közé is.

Megközelítő adatok szerint idén 4 millió Bluetooth chipet szállítottak le a megrendelőknek. Előrejelzések szerint beindul a piac, jövőre már 36 millió darabot, 2003-ban pedig 186 milliót fognak értékesíteni. Optimista jóslatok szerint 2005-re ez az érték már valahol 780 millió környékén lesz. Van aki ezt másfélmilliárdnyira taksálja, de ez túlzásnak tűnik, figyelembe véve a gazdaság lassuló produktivitását, vagy a Microsoft azon döntését, miszerint a Windows XP eredeti verziója nem támogatja a Bluetooth-t.

A PC-gyártók között az IBM, a Toshiba és a MicronPC használja leginkább a technológiát, főként a mobil számítástechnikában. A Microsoft jövő nyárra tervezi Windows XP operációs rendszerét felkészíteni a Bluetooth támogatásra.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin