Connect with us

technokrata

Új Intel chipset: behódolt a processzorgyártó

Laptop

Új Intel chipset: behódolt a processzorgyártó

Hamarosan elérhető lesz az Intel DDR memóriát támogató Pentium 4-es lapkakészlete.

A chipgyártó óriás december 17-től engedélyezi a PC-gyártók számára, hogy DDR SDRAM memóriát tartalmazó Pentium 4-es konfigurációkra rendeléseket vegyenek fel. Az ilyen gépek összeállításához nélkülözhetetlen chipset (a szeptemberben bejelentett Intel 845-ös lapkakészlet módosított változata) hivatalos bemutatkozására előreláthatólag csak január elején fog sor kerülni.

Mint ismeretes, a DDR (double data rate, dupla adatsűrűségű) memória napjainkban elég nagy népszerűségnek örvend, mivel gyorsabb a szabvány SDRAM memóriánál, és bár a Rambus (RDRAM) memória teljesítményét nem éri el, ára jóval alacsonyabb annál. A Pentium 4-es processzor megjelenésekor csak a drága Rambus memóriát támogatta, később megjelent egy SDRAM-ot is támogató chipset, amely bár olcsó PC-k kialakítását lehetővé tette, teljesítményben jelentősen alulmúlta elődjét. Igazi áttörést a sebességben és árban a fenti két memóriafajta között elhelyezkedő DDR memória hozhat.

Bár a VIA cég (és az Acer is) már piacra dobott egy ilyen lapkakészletet (mivel ezt az Intel engedélye nélkül tette, ezért az be is perelte), a hivatalos Intel chipset megjelenése nyomán végre normális mennyiségben és változatban lesznek elérhetők a DDR memóriát tartalmazó P4 konfigurációk. Ezek ára csak minimális mértékben lesz magasabb a szabványos SDRAM-os változatoknál (ráadásul a konkurens AMD processzorai eddig is támogatták ezt a típust).

A hamarosan megjelenő új, 845-ös chipset a DDR SDRAM két típusát, a PC 1600-at és a PC 2100-at fogja támogatni. Az Intel a céghez közeli források információi szerint már megkezdte a lapkakészlet leszállítását az alaplap- és a számítógép-gyártók felé.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin