Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-s integrált áramkör: megérkezett a jövő!

Laptop

3D-s integrált áramkör: megérkezett a jövő!

Hosszú kutatás után végre kézzelfogható eredményeket produkált a félvezetőipar: olyan megoldás született, mely sokkal nagyobb teljesítményt ígér, akár negyed áron.

A Matrix – a Sony, az Eastman Kodak és a Microsoft segítségével – olyan memóriachipeket jelentett be, melyekben több rétegen helyezkednek el az áramkörök. Ennek eredményeként az új memóriachipek inkább egy kockára hasonlítanak, mintsem egy kétdimenziós panelre.

Sokkal több chip préselhető a Matrix technikájával egy szilícium ostyára, melynek a jobb helykihasználhatóságon kívül költségcsökkentő tényezői is vannak. A háromdimenziós chip már nem álom: a cég bejelentése szerint előállítható a jelenleg alkalmazott technológiákkal. Eddig azért hiúsultak meg az ilyen fejlesztések, mert a hardvergyártók különböző utakat jártak a technológia létrehozásában: nehézkes eljárásokkal, a Földön a szilíciumnál jóval ritkább anyagokkal sikerült csak eredményeket elérni. A Matrix viszont olyan módszereket (például a keskeny képernyő előállításánál használt függőleges chip előállítását) alkalmazott, melyek korábban máshol már beváltak. A széles látókör – többek között – Tom Lee-nek, a Matrix fejlesztési igazgatójának köszönhető, aki korábban olyan cégeknél dolgozott, mint a Rambus, az AMD és a Digital Equipment.

A háromdimenziós chipek már évek óta foglalkoztatják az ipar nagyágyúit, mert e technológia segítségével még több tranzisztort lehetne belezsúfolni egyetlen chipbe, ezáltal még nagyobb teljesítményt kicsikarva. A horizontális irányú terjeszkedés már eddig is napirenden volt: a legtöbb, nagy tranzisztormennyiséget tartalmazó, ma elérhető chip több rétegből áll, de a Matrix sokkal több réteget húz egymásra, mint a korábbi megoldások.

Az első, valóban kézzelfogható chipek a Matrix 3-D memóriának nevezett termékek lesznek, melyek 2002-ben fognak megjelenni. Hordozható memóriakártyákban fognak dolgozni, hasonlóan, mint a mostani, flash típusú testvéreik. A két kártyát költség tekintetében összehasonlítva kiderül, hogy a Matrix memóriájának alkalmazásával csak negyed annyiba kerülhet egy ilyen kis lapka. Ráadásul hasonló csomagolást kapnak, mint a mostani flash memóriák, ezzel elkerülik az inkompatibilitásokat is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés