Connect with us

technokrata

3D-s integrált áramkör: megérkezett a jövő!

Laptop

3D-s integrált áramkör: megérkezett a jövő!

Hosszú kutatás után végre kézzelfogható eredményeket produkált a félvezetőipar: olyan megoldás született, mely sokkal nagyobb teljesítményt ígér, akár negyed áron.

A Matrix – a Sony, az Eastman Kodak és a Microsoft segítségével – olyan memóriachipeket jelentett be, melyekben több rétegen helyezkednek el az áramkörök. Ennek eredményeként az új memóriachipek inkább egy kockára hasonlítanak, mintsem egy kétdimenziós panelre.

Sokkal több chip préselhető a Matrix technikájával egy szilícium ostyára, melynek a jobb helykihasználhatóságon kívül költségcsökkentő tényezői is vannak. A háromdimenziós chip már nem álom: a cég bejelentése szerint előállítható a jelenleg alkalmazott technológiákkal. Eddig azért hiúsultak meg az ilyen fejlesztések, mert a hardvergyártók különböző utakat jártak a technológia létrehozásában: nehézkes eljárásokkal, a Földön a szilíciumnál jóval ritkább anyagokkal sikerült csak eredményeket elérni. A Matrix viszont olyan módszereket (például a keskeny képernyő előállításánál használt függőleges chip előállítását) alkalmazott, melyek korábban máshol már beváltak. A széles látókör – többek között – Tom Lee-nek, a Matrix fejlesztési igazgatójának köszönhető, aki korábban olyan cégeknél dolgozott, mint a Rambus, az AMD és a Digital Equipment.

A háromdimenziós chipek már évek óta foglalkoztatják az ipar nagyágyúit, mert e technológia segítségével még több tranzisztort lehetne belezsúfolni egyetlen chipbe, ezáltal még nagyobb teljesítményt kicsikarva. A horizontális irányú terjeszkedés már eddig is napirenden volt: a legtöbb, nagy tranzisztormennyiséget tartalmazó, ma elérhető chip több rétegből áll, de a Matrix sokkal több réteget húz egymásra, mint a korábbi megoldások.

Az első, valóban kézzelfogható chipek a Matrix 3-D memóriának nevezett termékek lesznek, melyek 2002-ben fognak megjelenni. Hordozható memóriakártyákban fognak dolgozni, hasonlóan, mint a mostani, flash típusú testvéreik. A két kártyát költség tekintetében összehasonlítva kiderül, hogy a Matrix memóriájának alkalmazásával csak negyed annyiba kerülhet egy ilyen kis lapka. Ráadásul hasonló csomagolást kapnak, mint a mostani flash memóriák, ezzel elkerülik az inkompatibilitásokat is.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin