Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az AMD új területeket hódít el az Inteltől?

Laptop

Az AMD új területeket hódít el az Inteltől?

A 2001-es év az AMD életében az asztali számítógépes piac körül forgott, de jövőre a notebookok és a szerverek is előtérbe kerülnek. Reszkess Intel?

Az amerikai chipgyártó cég jövőre az alacsony előállítási költségeket és a kiskereskedői szegmenst célozza meg. Ez utóbbi mellett az szól, hogy a kisebb cégek sokkal rugalmasabbak, mint nagyobb testvéreik.
Költségcsökkentő lépéseik között elhalasztották a 300 milliméteres félvezető-ostyás gyártásra átállást. Az új gyárba beruházandó összeget egy másik céggel megosztva állják. Az Intelnél való olcsóbbságra törekvés szülte meg a döntést.

A processzorgyártó cég 2002-ben az Athlon XP új verziójával akar ismét nagyot alkotni a piacon. Ezen chip a fejlettebb 130 nanométeres (0,13 mikronos) gyártási folyamat segítségével fog készülni. Az AMD előrejelzése szerint a januárban várható Northwood névre keresztelt Pentium 4-es processzor várhatólag 116 négyzetmilliméteres nagyságának csak a 65%-át fogja kitenni a Thoroughbred nevű Athlon verzió (ez körülbelül 80 négyzetmilliméteres területet jelent). 2003-ra már mindkét vállalat a 90 nanométeres (0,09 mikronos) gyártási eljárást kívánja alkalmazni, hogy tovább csökkenthesse processzorainak méretét és hőkibocsátását.

Az AMD még idén szeretné piacra dobni az 1,3 GHz-es Athlon és az 1,2 GHz-es Duron processzorainak notebookba szánt példányait. Ezek teljesítményét fokozandó, az 1,5 GHz-es mobil Athlon (1800-as jelöléssel) és az 1,3 GHz-es mobil Duron (1500-as jelöléssel) jövő év elején elérhetővé válik. A második negyedévre várható az 1900-as mobil Athlon megjelenése. Mindegyik processzor a Thoroughbred magon fog alapulni (vagy az olcsóbb, Thoroughbred architektúrát alkalmazó Appaloosa-ra).

Az Athlon 2200 jövő év elejére várható, ezeket a 2400-as és a 2600-as verziók a második és a harmadik negyedévben követik (ezek mind az Intel hasonló kategóriájú processzorához mérhető teljesítményt jelölik, tehát maga a processzor ennél valamivel alacsonyabb órajelen fog futni). Az év végére pedig a még újabb verziójú Athlon, a Barton kódnevű processzor fog napvilágot látni. Ez a chip a Thoroughbred architektúrájára fog épülni, de az IBM új technológiáját fogja alkalmazni, melynek segítségével jobban szigetelhetők a tranzisztorok. A szerverekbe szánt, multiprocesszoros üzemmódot támogató Athlon processzorok az első, a Duron chipek a második negyedévben jelennek meg majd a piacon.

Szélesebb körben 2002 harmadik negyedében lesz elérhető az első Hammer nevű processzor. A Hammer család különbözik az Athlon architektúrájától. Optimalizálták 32 bites és a 64 bites alkalmazásokra is. A Clawhammer (a Hammer asztali/notebook változata) első mérnöki mintadarabja még az első félévben kész lesz. Ennek mérete 64 négyzetmilliméter lesz és 90 nanométeres (0,09 mikronos) eljárással készül. A Sledgehammer (szerverváltozata a Hammer architektúrának) 2003 első felében várható. Ebbe több cache-t integrálnak majd, mint az asztali/notebook gépekbe szánt Clawhammerbe.

A következő év elejére további veszteségeket várnak az iparág általános stagnálása miatt. Az AMD előrejelzései szerint csak a második-harmadik negyedévre lesz újra nyereséges a vállalat.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés