Connect with us

Hirdetés

technokrata

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Dotkom

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Okostelefon-alkatrészek értékesítésére szakosodott nemzetközi orgazda-szervezetet számolt fel a rendőrség, amely az elmúlt időszakban közel félmilliárd forint értékben adott el ilyen eszközöket külföldre – számolt be a két éves nyomozás eredményéről a BRFK.

Varga Attila, a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztályának vezető alezredese elmondta: egy kanadai cég magyarországi gyárából a dolgozók különféle, általuk gyártott chipeket, telefonalkatrészeket és kész telefonokat loptak el, amelyeket szintén a gyárban dolgozó orgazdáknak adtak el, akik a fővárosba szállítva továbbértékesítették azokat egy szerb állampolgárságú testvérpárnak. A bűnbanda irányítói csomagküldő szolgálatokon keresztül külföldön, elsősorban a Távol-Keleten értékesítették az átvett alkatrészeket olyan cégeknek, amelyek készülékmásolatok gyártásához használták fel azokat – tette hozzá.

A főosztályvezető megemlítette: a szerb férfiak olyan nagyságrendben értékesítették ezeket az eszközöket, hogy az egyik csomag feladási díja két és fél millió forint volt, mert a csomag értékét 220 millió forint összegben határozták meg. A bűnszervezet vezetői olyan sok csomagot adtak fel külföldre, hogy az ezekkel foglalkozó cég nagykereskedelmi áron, 40 százalékos kedvezménnyel szállította küldeményeiket. Varga Attila az MTI-nek elmondta, titkosszolgálati módszerekkel tartott nyomozás eredményeként számolták fel a bűnbandát, így jutottak el annak szerb állampolgárságú vezetőihez. A házkutatások során több személygépkocsit, nagy mennyiségű készpénzt, marihuánát és különféle számítástechnikai eszközöket, telefonokat foglaltak le a nyomozók.

A rendőrök múlt csütörtök hajnalban tartott akcióban Budapesten fogták el az egyik szerb férfit, míg Mezőkeresztesen két, Nyékládházán, Debrecenben és Tiszavasváriban egy-egy orgazdát vettek őrizetbe, míg a banda egyik tagja önként jelentkezett a rendőrségen. A bíróság vasárnap az egyik szerb férfit és az egyik magyar orgazdát előzetes letartóztatásba helyezte, míg egy harmadik férfi esetében házi őrizetet rendelt el, a többiek szabadlábon védekezhetnek.  Az alezredes elmondta, hogy az egyik orgazda, Mézes Zoltán magyar állampolgár, és a másik szerb férfi, Kermendi Kornél ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, és egyúttal kezdeményezik nemzetközi elfogatóparancs kiadását is az illetékes bíróságon.

Varga Attila az MTI-nek elmondta, a  gyári dolgozók, akik ellopták az alkatrészeket és telefonokat, 10 és 100 ezer forint közötti összegeket, míg az orgazdák közel ötmillió forintot kaptak.  Az alezredes közlése szerint a gyanúsítottak köre a gyári dolgozókkal még bővülhet, ugyanis többük már a rendőrség látókörében van.

A sajtótájékoztatón Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője beszámolt egy múlt pénteki budapesti postarablás felderítéséről is: egy férfi fegyvernek látszó tárggyal rontott be a XI. kerületi Bartók Béla úton lévő hivatalba, és leütötte a helyiségben tartózkodó biztonsági őrt, majd a megszerzett készpénzzel elmenekült.  A rendőrök a bűncselekmény helyszínétől alig 500 méterre, 20 percen belül elfogták a 31 éves hajléktalan férfit, akit előállítottak. A gyanúsítottnál megtalálták az elkövetéshez használt fegyernek látszó tárgyat és az eltulajdonított készpénzt is. A férfi kihallgatásakor elismerte, hogy március 22-én a III. kerületi Juhász Gyula utcában is elkövetett egy hasonló fegyveres rablást, ezért a rendőrök vizsgálják, más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható-e a vidéki férfi, akit a bíróság szintén előzetes letartóztatásba helyezett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés